Zlín odmítl Synotu půjčit pozemek k parkování u baru

28. 6. 2011

28.6.2011    Mladá fronta DNES    strana 2    Kraj Zlínský Milan Libiger

Firma Synot, která provozuje hrací automaty, se dostala do sporu s městem Zlín. To jí odmítlo poskytnout pozemek k opravě domu na Podhoří, kde má vzniknout i herna. Místní lidé totiž byli proti. Synot teď zvažuje právní odvetu.

ZLÍN - Jeden z největších hráčů na trhu s hazardem u nás, firma Synot, ve Zlíně narazila. A spor může mít právní dohru s finančními následky pro město.
Zlínští radní totiž včera odmítli Synotu půjčit městské pozemky pro parkoviště u objektu „Podhořanky“ ve čtvrti Podhoří, který firma chce opravit a mít v něm i bar s videoterminály. Reagovali tak na petice, pod které se podepsalo asi 800 místních obyvatel.
Radní však přitom už v únoru výpůjčku 500 metrů čtverečních ploch odsouhlasili. Což zakladatel Synotu Ivo Valenta kritizuje a zvažuje odvetu.
„Projekt nás jen na projektové dokumentaci už vyšel přibližně na 1,5 milionu korun. Zmíněné prostředky tedy v tuto chvíli považujeme za zmařenou investici a budeme proto zvažovat právní kroky,“ sdělil MF DNES Valenta.
Radní se hájí tím, že Synot v únoru ve své žádosti o výpůjčku pozemku neuvedl, co má ve zrekonstruované „Podhořance“ být. Tedy i herna. A proto jí vyhověli.

Jejich názor změnili lidé z Podhoří, kteří proti záměru Synotu protestovali také na posledním zasedání zastupitelstva. „Doručili nám dvě petice, ve kterých projekt investora odmítají. Na názor veřejnosti jsme museli reagovat, a proto jsme schválili výpověď výpůjčky pozemku,“ argumentuje náměstek zlínského primátora Aleš Dufek. Ve sporu ale jde i o budoucí peníze. Holding Synot ve Zlíně finančně podporuje třeba mezinárodní dětský filmový festival nebo místní hokejový klub. A Valenta naznačuje, že by se to kvůli zrušení výpůjčky mohlo změnit.
„Holding Synot nyní bude velmi zvažovat své další investice a podporu,“ uvedl.
„Město by mělo chránit své občany i za cenu případného rizika,“ reagoval Dufek. Upozornil ale zároveň, že radní svým včerejším rozhodnutím vůbec nezhatili záměr Synotu, který chce v „Podhořance“ zřídit i sportbar s více než 20 videoterminály. Na to ostatně ani nemají kompetence.
„Jde o projekt soukromého investora v objektu, který vlastní a kde tyto přístroje lze provozovat,“ řekl Dufek.
Místní obyvatelé to ale vnímají i tak jako své vítězství. Byť třeba dílčí. „Pro nás je to dobrá zpráva,“ pochvaluje si jeden z iniciátorů petice Dušan Hornáček.
„Neodmítáme rekonstrukci ,Podhořanky‘, ale nechceme tady žádný megalomanský projekt. Negativní roli sehrálo i to, že v něm mají být automaty,“ řekl Hornáček.
Synot chce do opravy „Podhořanky“ investovat asi 40 milionů korun. Vzniknout by tam měly potraviny, pošta, pivnice, velká restaurace, pneuservis a již zmíněný sportbar s videoterminály.
„Nikdo z autorů účelové petice, která měla za cíl poškodit naši společnost, nás nekontaktoval. Do protestu tak signatáři uvedli naprosto smyšlené důvody,“ sdělil Valenta. „Jsem udiven hysterií, která se kolem objektu na Podhoří rozpoutala,“ dodal.
Objekt „Pohořanky“ v ulici L. Váchy koupil Synot v roce 2005 od městské společnosti Teplo Zlín. Tato adresa je na seznamu těch, kde se ve Zlíně může provozovat hazard. Nevztahuje se na ni tedy regulační vyhláška omezující automaty.
Dufek by ještě rád inicioval jednání mezi radními, zástupci Synotu a obyvateli Podhoří, protože objekt „Podhořanky“ podle něho opravu nutně potřebuje. Valenta už tomu ale nakloněný není.
„Jednáním jsme se nikdy nebránili. V tuto chvíli je však již považujeme za nátlak,“ podotkl Valenta.
„Město by mělo chránit své občany i za cenu případného rizika.“ Aleš Dufek náměstek primátora

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jihovýchodní Morava

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme