Vavrečková: Přispějme k bezpečí a pohodě na koupalištích

21. 8. 2017

Jít si v tomto vedru sám nebo s dětmi bezstarostně zaplavat je skutečná úleva. Ani na koupališti to ale není jen o bezstarostnosti a vodních radovánkách. O naše bezpečí se zde starají plavčíci a plavčice, jejichž práce je ale bohužel mnohdy nedoceněná.

Podle provozovatelů koupališť je dnes kumšt sehnat dobrého plavčíka. Výše mzdy se „šplhá" někam ke 110 korunám za hodinu, ale už nepočítá s vysokou mírou odpovědnosti za stovky a tisíce lidí, kteří se chodí denně koupat.

Jako školitelka vím, že plavčíci musí projít šestidenním školením. Na konci musí složit nejen teoretickou část zkoušky, která je zaměřena především na traumatologii a první pomoc, ale také praktickou zkoušku, která je fyzicky náročná. V první řadě jde o lidský život, a proto musejí mít tyto znalosti a dovednosti, včetně dobré fyzické kondice.

Není jednoduché vytáhnout tonoucího člověka z vody a pak ho třeba ještě 15 minut resuscitovat, dokud nepřijede ZZS. Kdo si to vyzkoušel, ví, o čem je řeč. Mzda by se tedy měla pohybovat ve výši přímo úměrné odpovědnosti za lidské životy.

Dalším úskalím je výše kurzovného, kterou si někteří frekventanti musí zaplatit sami. Pokud jde o venkovní bazény, je to sázka do loterie, co se týká počasí. Když prší, tak se nikdo nekoupe a nikdo vám za hlídání bazénu nezaplatí. To je taky zřejmě velký důvod, proč mladí lidé dávají přednost brigádám, kde mají zajištěný dostatečný a pravidelný příjem.

Na výši mzdy plavčíků a plavčic mají ve velké míře vliv města a obce. Ty jsou obvykle vlastníky nebo přímo provozovateli koupališť. Je třeba si práce těchto lidí vážit, protože jdou se svou kůží na trh a nebojí se převzít velkou část odpovědnosti za životy druhých. Proto je musí města a obce více podpořit.

Pokud se chce člověk stát plavčíkem v rámci rekvalifikace přes úřad práce, poté ji platí stát. Je otázkou, zda by se stát neměl více zajímat i o jejich následné odměny. Pokud chceme, aby lidské životy hlídali skuteční profesionálové, měli bychom se také postarat, aby za to dostali odpovídající odměnu.

Iva Vavrečková, kandidátka TOP 09 do Poslanecké sněmovny

Štítky
Osobnosti: Iva Vavrečková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme