× Pohněme s tím. Společně!

Už se zase vozí. Pomůže snížení rychlosti?

Infonoviny

14. 10. 2011

Ulicí Stavbařů v místní části Vážany opět projížděly plně naložené nákladní automobily. Známkou toho byly otřesy domů a zvýšená prašnost. „Dlouhou dobu byl klid. Teď však opět projíždělo jedno plně naložené auto za druhým, což zdejší obyvatelé těžce nesou“, uvedl Bc. Emil Sedlařík, předseda osadního výboru Vážany.

Situace s těžkou dopravou a prašností se zde řešila již několikrát. Několik měsíců neprojelo žádné auto se zeminou. V posledních dnech se však auta nezastavila. Tyto automobily zajížděly do tamního hliniště, které zavážejí, přičemž projížděly přímo skrze obydlenou oblast. „Myslím si, že je to snad až naschvál. Jsem z toho zoufalá. Když tu projíždí auta s dřevem na pilu, tak je klid, ale nyní je to katastrofa. Zastavila jsem neoznačené auto a ptala se řidiče, co a kam vozí, ale neodpověděl“, uvedla jedna z místních obyvatelek.

„Nechceme nikomu bránit v podnikání, ale s tímto problémem se musí něco dělat“, podotkl Sedlařík a dodává: „Místní však také mají svá práva a ty musíme bránit. Lidé si stěžují již roky a nyní se s tím musí skutečně něco udělat. Předal jsem podmět dopravní komisi města a také životnímu prostředí, které neshledalo žádné porušení zákona s tím, že je navážena pouze zemina“.

Jedním z možných řešení by mohlo být snížení rychlosti na 20 a méně kilometrů v hodině v úseku silnice od křižovatky s ulicí Příčná. Omezení vjezdu nákladním automobilům zřejmě nebude možné, jelikož by to poškodilo tamní podnikatele a alternativní trasa by se hledala jen těžko a vedla by jen k přenesení problému do další lokality. Zákaz vjezdu automobilů nad 3,5 tuny však již funguje v okolních ulicích.

„Je tam velká díra. Tady se bude jezdit ještě roky a roky a vy s tím nic nenaděláte, ani s tím prachem a že se vám to tady třese,“ pronesl údajně nejmenovaný zaměstnanec firmy Ecodump.

Důležité je pracovat na dlouhodobém řešení celé situace. „Máme v plánu oslovit nezávislé dopravní experty, kteří by zhodnotili, zda je silnice způsobilá k přepravě extrémně těžkých nákladů. Dle našeho mínění je úzká a blízko domů. Navíc na ní chybí kanalizace,“ uzavírá Sedlařík.

Problém s navážením sypkých materiálů do vážanského hliniště se táhne již několik let. Obyvatelé v okolí hliniště se potýkají s vysokou prašností, hlukem a otřesy domů. S touto kauzou je spojena především firma Ecodump podnikatele Igora Mesenského, který vážanské hliniště zaváží a plánoval využít také kontroverzní Otosan 2.

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 ZLÍNSKÝ KRAJ

J. A. Bati 5648 (budova 32)
760 01 Zlín

info@zln.top09.cz