TOP 09: Průmyslová zóna stále zeje prázdnotou

12. 7. 2013

Tisíce pracovních míst a hektary zastavěné plochy. Tak by měla vypadat Průmyslová zóna Holešov. Opak je však pravdou. Zóna zeje prázdnotou, hrozí vratka dotace na její zbudování a manažeři odpovědní za její obsazení stále berou platy, o jejichž výši mlčí.

„Obsazení zóny z iniciativy současné krajské koalice je v nedohlednu a do zóny stále tečou peníze z krajského rozpočtu. Pokud bude nutno vracet část dotace, odtečou z krajského rozpočtu další miliony či desítky milionů, což by byla citelná rána“, uvedl Vlastislav Navrátil, krajský předseda TOP 09.

Holešovská průmyslová zóna musí podle dotačních podmínek za šest a půl roku přilákat investice za 10 miliard korun a vytvořit 4 000 pracovních míst. Tyto podmínky nejsou však plněny a do stanoveného termínu jim nemůže zóna dostát.

Stát investoval do zóny více než miliardu korun. Nikdo neví, jaká částka se bude vracet a krajská koalice nyní jedná o změkčení stanovených limitů místo toho, aby se snažila zónu obsadit. Manažeři odpovědní za obsazení zóny, i samotný kraj, byli již několikrát dotazováni občanskou sférou, jaké částky berou za svou snahu v této oblasti. Stále zarytě mlčí a ve věci zveřejnění platu rozhodne až soud.

„Krajská koalice by se měla zaměřit především na to, jak zónu obsadit. Místo příčiny teď rychle řeší jen následky a zóna stále leží ladem“, doplnila Lenka Mergenthalovákrajská opoziční zastupitelka za TOP 09, a dodává: „Naší snahou bylo oslovit internetový gigant Amazon. Ten bude sídlit jinde, nicméně se nadále pokoušíme najít další investory“.

Do záležitosti se nyní vložilo přímo město Holešov, které jedná s klimatology o realizaci centra pro výzkum globálního klimatu a podzemních vod právě v prostoru zóny. Tento projekt zřejmě nepřinese desítky či stovky pracovních míst. Je nicméně patrné, že při dobré vůli je zóna skutečně využitelná. Minimálně se jedná o takový provoz, který neohrozí zásoby pitné vody.

„Ve snaze o obsazení zóny není možné polevit. Kraj se k něčemu zavázal a své závazky by měl také plnit. Postavit u Holešova průmyslovou zónu bylo špatné a snad i účelové rozhodnutí. Musíme se však vypořádat s jeho následky“, zakončil Vlastislav Navrátil.

Emil Sedlařík, krajský manažer

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme