TOP 09: Padla dotace proti hazardu na předvolební kampaň?

18. 8. 2014

Hazard má svá pro i proti. Jeho důsledky je bezesporu třeba řešit, ale nesmí se jich využívat k populistické osobní propagaci v rámci předvolebního boje. Navíc ne takovým způsobem, kdy to může skončit i zneužítím dotace od nezávislé nevládní nadace. Přesně to se možná děje v rámci připravovaného zlínského referenda o hazardu.

Po celém Zlíně jsou sbírány podpisy, které vyzývají k vypsání referenda o hazardu a o jeho zákazu. Sběr těchto podpisů byl podpořen dotací ve výši 30.000 Kč od nezávislé nevládní Nadace Via. Tyto prostředky mají být využity na letákovou a mediální kampaň „Zlín proti hazardu“. Letáková a mediální kampaň skutečně probírá, ale připomíná spíše kampaň předvolební, a to iniciátora celé akce a nečekaného lídra kandidátní listiny Zelení/Piráti pana Tomáše Pasterného.

"Poté, co se pan Pasterný z občanské sdružení 'Komunitní křižovatka' stal lídrem společné kandidátky Zelení/Piráti, již nelze referendum chápat jako občanskou iniciativu, ale jako politickou kampaň jeho vlastní osoby. Tímto krokem oklamal celou řadu občanů našeho města a citlivé téma hazardu využívá pro svůj vlastní prospěch", uvedl Milan Baroň, místopředseda zlínské TOP 09 a dvojka kandidátky.

Časově a ani legislativně již není možné, aby se před komunálními volbami referendum uskutečnilo a aby o něm vůbec mohlo jednat zlínské zastupitelstvo, které je v této věci odpovědným orgánem. Celý sběr podpisů v této chvíli vypadá jako čistě účelový.

„Chápu, že se chce pan Pasterný zviditelnit na tomto tématu. Nemůže to však činit skrze dotační tituly. Takové chování je nefér nejen vůči voličům, ale také vůči Nadaci Via. Pan Pasterný se pustil do hazardního podniku“, doplnil Baroň.

„Příjmy z hazardu jsou zdrojem nemalé části rozpočtu města Zlína. Jako odpovědní hospodáři se budeme otázce hazardu věnovat a necháme odborníky zpracovat studii, která se bude zabývat řešením jeho dopadů. Silná populistická slova o okamžitém a plošném zrušení však nejsou aktuálně na místě. Zlín má nyní jiné priority“, zakončil lídr TOP 09 Robert Hamrla.

Volby do zastupitelstva města Zlína a senátního obvodu Zlín se uskuteční 10. a 11. října 2014.

Ve Zlíně, 18. srpna 2014, MO TOP 09 Zlín

Kontakty: