Tři měsíce od otravy Bečvy - Vánoční setkání za Bečvu

21. 12. 2020

Vánoční setkání za Bečvu.

V neděli 20. prosince se ve 14.00 hodin na náměstí ve Valašském Meziříčí uskutečnilo „Vánoční setkání za Bečvu“, kterou organizovali angažovaní obyvatelé Valašského Meziříčí. Smyslem setkání bylo dát najevo, že občanům není lhostejné, jak postupuje vyšetřování v kauze řeky Bečvy, které je doprovázeno velkým množstvím otázek. Akce se zúčastnil také krajský předseda TOP 09 Vít Peštuka.

„Mám velkou radost, že se o „boj“ za Bečvu zajímá velká část veřejnosti. Za řeku Bečvu bojujeme právě v tomto čase, kdy zažíváme v celostátní i regionální politice (s)poušť neodpovědného chování státu i úředníků, kdy zažíváme období křehkosti nejen této řeky, ale i nás samotných v důsledku epidemie covidu-19. V obou zmíněných případech zkoušíme v přímém přenosu zvůli moci.

Nesmíme a nebudeme mlčet. Řeka je jen smutným dokreslením toho, jak selhává systém, jak selhává prevence. Má kraj přehled o všech místech, kde se nakládá s jedovatými a nebezpečnými látkami? Mají osoby manipulující s látkami, které mohou ohrozit půdu, povrchové nebo podzemní vody, funkční havarijní plány? Mám vážné pochyby.

Prevence i systém selhaly v obcích s rozšířenou působností, kudy řeka protéká, i na kraji, který měl konat, ale nekonal, protože havárie zasáhla území více obcí s rozšířenou působností.

Jak je možné, že do řeky ústí nelegální a zároveň velmi rizikové výpustě, a jak dlouho bude tato situace ještě trvat? Proč nekonají placení úředníci, kteří mají ochranu vod na starosti? A v neposlední řadě politici v obcích a na kraji, kteří nechali v ohrožení života rybáře a další dobrovolníky, kteří zasahovali v řece ihned po úniku nebezpečné látky. 

Děkujeme rybářům, děkujeme investigativním novinářům, že celou věc nenechali jen tak a rozhodli se jít statečně do toho! Advent je dobou setkání. Setkání tři měsíce po havárii ve Valašském Meziříčí mělo smysl. Hlavně kvůli statečnosti hlavních aktérů, kterými byli rybáři, dobrovolníci a novináři.

Na závěr bych také rád poděkoval organizátorům za pozvání.

Vít Peštuka,
krajský předseda TOP 09 Zlínský kraj."

autor: Martin Neřád

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme