× Pohněme s tím. Společně!

Snížení odměn a dalších benefitů o 30 % představitelům společnosti VAK Kroměříž a.s.

9. 7. 2020

V pondělí 29.6.2020 se uskutečnila valná hromada společnosti VAK (Vodovody a kanalizace) Kroměříž a.s. (dále v textu jen „VAK“), na které bylo schváleno snížení měsíčních odměn pro členy představenstva a dozorčí rady o 30 % a také snížení ročních odměn ze zisku o 30 % pro představitele společnosti.

„V souladu s požadavky, se kterými šla část zastupitelů „Zdravého Kroměřížska“ do koalice, a které byly i díky tomuto postoji zakotveny ve společném programovém prohlášení, Rada města Kroměříže doporučila Zastupitelstvu města, aby město jako majoritní akcionář navrhlo v rámci valné hromady společnosti VAK snížení měsíčních odměn i podílu na zisku o 30 % členům představenstva a dozorčí rady společnosti VAK. Usnesení zastupitelstva se týká těch, kteří nejsou uvolněnými členy zastupitelstva. Uvolnění zastupitelé-členové představenstva a dozorčí rady za svou činnost ze zákona odměnu ani podíl na zisku nepobírají.  Zastupitelstvo návrh Rady města dne 16. 4. 2020 usnesením schválilo. Valná hromada společnosti VAK by se měla konat 29. června 2020,“ řekl po zasedání zastupitelstva města Kroměříže, které se konalo 16.4.2020, místostarosta Vít Peštuka.

Členové představenstva a dozorčí rady VAK, kteří jsou ve městech a obcích v uvolněných funkcích, tedy vykonávají na plný úvazek pozice starostů či místostarostů, nemají na odměny za působení v orgánech VAK nárok. Ostatním členům náleží měsíční odměna a na konci roku podíl na zisku společnosti.

Město Kroměříž je největším akcionářem společnosti VAK s více než 46 procenty akcií. Spolu s městem Morkovice-Slížany a obcemi Dřínov a Zborovice uzavřelo město Kroměříž v roce 2016 akcionářskou dohodu a drží asi 51,5 procenta akcií společnosti VAK. Cílem dohody bylo zajistit stabilitu společnosti VAK, sociálně přijatelnou cenu vody a také zabránit převodu firmy do soukromých rukou. V regionech, kde vodárny ovládly privátní společnosti, mají vodu výrazně dražší než lidé na Kroměřížsku a také nečerpají na obnovu vodovodů a kanalizace dotace.

„Snížení měsíčních odměn a ročního podílu na zisku o 30 % je úspěchem celé koalice, nejen strany TOP 09, která šla do komunálních voleb v uskupení „Zdravé Kroměřížsko“. Je jasnou odpovědí pro ty opoziční zastupitele města, kteří vnímají podobné funkce ve společnostech, kde má město nějaký podíl či vliv, jako tzv. "trafiky", ale sami přitom neudělali nic proto, aby si odměny snížili, když v představenstvech a dozorčích radách sami zasedali. Z mého pohledu se nejedná o zásadní změnu. Jedná se však o změnu důležitou, která může pomoci zvýšit věrohodnost politiků, kteří nehledí jen na svůj prospěch, ale mají na mysli i blaho obce,“ dodal po valné hromadě místostarosta Kroměříže Vít Peštuka.

Martin Neřád, krajský manažer

Osobnosti:
Vít Peštuka

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 ZLÍNSKÝ KRAJ

J. A. Bati 5648 (budova 32)
760 01 Zlín

info@zln.top09.cz