Starostové a TOP 09 zahájili volební kampaň. S divadlem a loutkami chtějí porazit velkou koalici ODS a ČSSD.

3. 9. 2012

Zlín – 3.9.2012

Starostové a nezávislí spolu s TOP 09 dnes zveřejnili kandidáty, kteří se na podzim pokusí ve volbách získat post krajského zastupitele. Mimo již oznámeného lídra kandidátky poslance Petra Gazdíka, předsedy starostovského hnutí a předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové, se dvojkou koalice stala primářka oddělení ARO Lenka Mergenthálová z Kroměříže, třetí místo obsadil zlínský primátor Miroslav Adámek.

Na kandidátce nechybí místostarosta Uherského Hradiště Evžen Uher nebo místostarosta Vsetína Stanislav Pavelec, starosta Hovězí Antonín Koňařík, starostka Kunovic Ivana Majíčková. Na kandidátce jsou rovněž nominovány i další známé osobnosti ze Zlínského kraje, jako je ministryně kultury Alena Hanáková, bývalá starostka Vizovic, či senátorka Jana Juřenčáková. Místopředseda hnutí STAN Stanislav Polčák upozornil, že Parlament schválil novelu volebního zákona, podle které se zvyšuje váha přednostních hlasů voličů a tím pádem i možnost občanů promluvit do složení zastupitelstva. „Od minulých poslaneckých voleb tolik oblíbené kroužkování může motivovat voliče k účasti ve volbách. Pro přeskočení kandidáta postačuje již jen 5% přednostních hlasů, oproti dřívějším 10%. Nelze vlastně příliš říci, kdo získá mandát, umístění na kandidátce se po volbách může jevit jen jako orientační,“ podotkl poslanec Polčák, který návrh v Parlamentu přednesl a prosadil.

Starostové rovněž reagovali na kampaň ODS, směřovanou proti Zlínské výzvě. Lídr kandidátky Gazdík kritizoval krajskou ODS za opakovanou zradu pravicových voličů. „Krajská ODS byla schopna setrvávat v koalici s ČSSD, i když byl porušován zákon u placení zdravotnických poplatků krajem. ODS již přes deset let uzavírá zcela bezdůvodně velkou koalici s ČSSD a ve volbách ji nejde o ideje, ale o posty.“ Podle Gazdíka krajská ODS připravuje znovuobnovení koalice s ČSSD. „Každý volič ODS si musí být vědom, že svým hlasem podpoří ČSSD. Stejně tak i voliči ČSSD se budou divit, že svým hlasem dostanou do krajské rady ODS,“ podotýká Gazdík.

Starostové a TOP 09 odpověděli dalšími billboardy na kampaň ODS proti Zlínské výzvě, jež požaduje konec velké koalice ODS a ČSSD. ODS v kampani kritizuje všechny strany Zlínské výzvy, že z neznámého důvodu škodí Zlínskému kraji. „Chci poděkovat ODS za propagaci Zlínské výzvy. Nyní o ní už ví daleko více občanů než před měsícem,“ pousmál se krajský předseda STANu Josef Zicha, starosta obce Vysoké Pole, kampani ODS. „My nyní upozorňujeme, že podle ODS Zlínskému kraji neškodí jen ČSSD a KSČM. Názor krajské ODS nás nepřekvapuje. Doporučujeme občanům volit strany, které podepsaly Zlínskou výzvu, a ukončit vládu velké koalice ODS a ČSSD,“ uzavřel Gazdík. Billboardy koalice STAN/TOP 09 vyvěsila v pátek po celém Zlínském kraji.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme