Seifert: Zámecký park v Holešově využívají bruslaři

23. 1. 2018

Loni mělo úspěch, a tak se kluziště do holešovského zámeckého parku vrátilo. „Je to dárek hlavně pro děti, aby měly možnost si zabruslit. Vstupné je spíš symbolické, náklady v žádném případě nepokryje," uvedl starosta Holešova Rudolf Seifert (TOP 09).

Loni ho pronajali na tři měsíce s tím, že led je možné udržovat až do teploty 10 stupňů nad nulou. Jenomže v březnu už zájem rapidně opadl. „Lidi už to lákalo spíš do přírody než na kluziště," dodal starosta.

Ledová plocha o velikost 15 krát 30 metrů se nyní vrátila na stejné místo, do barokní zahrady u zámku, což jí dodává na atraktivnosti. Hlavní důvod je ale praktický – je to v současnosti jediné místo ve městě, kde je dostatečná kapacita přívodu elektřiny a také voda k výrobě ledu. Ten je totiž skutečný, na rozdíl od mobilních kluzišť složených z plastových desek. Vodu čerpají ze zámeckého trojzubce, unikátního systému propojených vodních nádrží. Zámek, respektive jeho hospodářské budovy navíc nabízí i přístup na toalety a stanoviště první pomoci. Provoz kluziště je rozdělený, v dopoledních hodinách je k dispozici školkám a školám, odpoledne a večer se o něj dělí veřejnost a hokejisté. 

Loni bylo kluziště v Holešově až do konce března a radnice za něj zaplatila zhruba 1,7 milionu korun. I tentokrát s pronájmem počkali po Novém roce, jednak proto, že přes vánoční svátky by se částka pronájmu vyšplhala podstatně výš, ale také proto, že by kluziště omezovalo tradiční novoroční ohňostroj.

Mobilní kluziště alespoň částečně vynahrazuje stabilní ledovou plochu, o které se v Holešově uvažuje řadu let. Před časem byla na spadnutí, stavět se měla v Americkém parku, ale pak projekt narostl z nekrytého kluziště na halu, a to už obyvatelé města odmítli.

„Úvahy tady pořád jsou a věřím, že k tomu jednou dojde. Je to ale velká částka, přibližně 18 milionů korun, a do toho se momentálně pustit nemůžeme," objasnil starosta. Radnice letos plánuje kompletní rekonstrukci zchátralého atletického stadionu Míru za 25 milionů korun, z nichž až 90 procent může pokrýt dotace.

„Připravíme projekt a bude na dalších zastupitelstvech, jestli na něj seženou peníze a zrealizují ho," dodal Rudolf Seifert.

Zdroj: MF Dnes, 23. 1. 2018, str. 13, Petra Procházková

Štítky
Osobnosti: Rudolf Seifert
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme