Seifert: Holešovské masné krámy se změní v tržnici

29. 12. 2017

Už od 17. století tu členové řeznického cechu bourali a prodávali maso. Nyní historický areál takzvaných masných krámů v centru Holešova čeká proměna. Město nedávno dokončilo demolici čtyř chátrajících domků s barokními klenbami. Zbývající čtyři plánuje zachovat a opravit.

„Původně tu stálo šestnáct masných krámů, ale dochovala se jen polovina domků. Další čtyři jsme teď museli zbourat, protože už je nebylo možné zachránit. Celý prostor se tak otevřel směrem do náměstí sv. Anny," informoval starosta Holešova Rudolf Seifert (TOP 09).

Při demolici narazili pracovníci na cennou barokní zeď z 18. století i se zbytky brány, která vedla do kasárenského dvora a areálu předzámčí. Po dohodě s památkáři město tuto zeď zachová. „Zatímco památkově chráněná přední zeď u náměstí je několikrát přestavovaná, tato zadní zeď představuje autentický stav z 18. století," zmínil holešovský historik Karel Bartošek.
Zeď by se měla stát součástí nového prostranství, které v areálu masných krámů vznikne příští rok.

„Chtěli bychom vrátit místu původní účel, kdy tu lidé nakupovali a setkávali se. Proto zde plánujeme zřídit tržnici. V jednom z krámků vzniknou veřejné toalety, další tři nabídneme k pronájmu prodejcům," nastínil starosta města Rudolf Seifert s tím, že prostor zároveň může sloužit pro kulturní účely.

Podle něj jsou tyto investice zahrnuté v připravovaném návrhu rozpočtu, který dnes budou schvalovat zastupitelé. Na opravu masných krámů vyčlenilo město dva miliony, další milion pak půjde na rekonstrukci přilehlého náměstí sv. Anny.

Původně dřevěné masné krámy vznikly v první polovině 17. století na východní straně náměstí vedle tehdejších kasáren. Kvůli zápachu a nečistotám museli řezníci své řemeslo provozovat izolovaně od ostatních domů. Později se krámy přestavěly na kamenné domky a fungovaly až do devatenáctého století. Celé minulé století však opuštěné chátraly.

„Problémem byla i majetková roztříštěnost. Každý objekt měl jiného majitele. Až v posledních letech se po intenzivním jednání podařilo město postupně tyto podíly vykoupit," dodal Bartošek.

Zdroj: FM DNES Zlínský kraj, Ondřej Holubec, 28. 12. 2017, str. 14. 

Štítky
Osobnosti: Rudolf Seifert
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme