Seifert: Dokončíme opravy zámku v Holešově

31. 1. 2017

Dokončení opravy střech a fasád holešovského zámku, které začaly v roce 2014, si pro letošek vytyčilo vedení tamní radnice pod vedením starosty Rudolfa Seiferta (TOP 09). Závěrečná etapa prací si vyžádá zhruba deset milionů korun, město už jedná o dotaci na pokrytí části nákladů s ministerstvem kultury.

„Zámek vyžaduje i další investice. Kromě dokončení opravy střech a fasád je nutno velice brzy rekonstruovat vstupní most, který je v dost špatném stavu. Jsou tam staré klenby z původního mostu, případně ještě z původního zámečku," upozornil holešovský starosta Rudolf Seifert (TOP 09).

Zřejmě až další zastupitelstvo podle něj rozhodne o budoucím využití a opravě nyní zakonzervovaného druhého patra zámku.

Renesanční zámek byl postaven v roce 1574 na místě někdejší gotické tvrze z 15. století, její část se na zámku dodnes zachovala. Poslední závažnější stavební změny spadají do období pozdního klasicismu, tedy do poloviny 19. století. Z asi 380 milionů dosud investovaných městem do oprav bylo přes 100 milionů z dotací.

Radnice opravila a otevřela sklepení, přízemí a první patro zámku. Opraveno bylo i nádvoří a částečně zahrada. Druhé patro zámku je zakonzervováno, náklady na jeho opravu se pohybují v desítkách milionů korun.

redakce

Zdroj: Kroměřížský deník, 31. ledna 2017, str. 3

Štítky
Osobnosti: Rudolf Seifert
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme