21. 2. 2017

Po celé republice, Zlínský kraj nevyjímaje, jsme byli svědky pálení knih. Není podstatné, zda to byl Komunistický manifest, Bible, Babička nebo Korán. Spálení jakékoliv knihy není vyjádřením názoru, je to jen ukázka vlastní hlouposti.

Lidé mají strach z islamismu, z migrační vlny a z toho, co vidí a slyší v médiích. V České republice ovšem nemáme tisíce migrantů a ani islamistů, byť by se tak z prohlášení mnoha „politiků" mohlo zdát. Je pochopitelné mít obavy z extrémních islamistických projevů jako je nenávist či terorismus, ale pálení Koránu nebo jiné „znesvěcování" této knihy opravdu nic neřeší. Pálením Komunistického manifestu také nedocílíme toho, že lidé přestanou komunisty volit.

Optika dnešní doby hází, s prominutím, všechny muslimy do jednoho pytle. Občas mi to připomíná kolektivní vinu Němců po druhé světové válce. Je jednoduché obvinit všechny.

Evropa stále čelí migrační krizi a musíme se jí postavit čelem. Pomoci těm, kteří to potřebují a řešit problém v místě jeho vzniku, ne až jeho projevy – tedy migraci. V České republice ale nikdo nechce vítat tisíce extrémních islamistů, jak se nám mnozí snaží namluvit.

Strach je velmi mocný prostředek ovládání mas, kterému ale nesmíme podlehnout. Vede k nenávisti a nenávistným projevům, které mohou vše jen zhoršit a vytvořit z domnělého skutečný konflikt. Proto nepalme Komunistický manifest, Bibli, Babičku a ani Korán.

Emil Sedlařík, krajský garant expertní komise TOP 09 pro zahraniční a obrannou politiku

Štítky
Osobnosti: Emil Sedlařík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme