Otrokovické zastupitelstvo nesystémovým rekordmanem?

18. 4. 2011

Zastupitelstvo města Otrokovice 24.2.2011  schválilozáměr města převzít zřizovatelské funkce v případě, že by Zlínský kraj měl v úmyslu zrušit, přestěhovat nebo sloučit Gymnázium Otrokovice“.

Zlínský kraj na rok 2011 „optimalizoval“ dotaci tomuto školskému zařízení o téměř 1 milion korun, čímž posílá toto školské zařízení do likvidace, neboť náklady na provoz gymnázia přesahují částku 2,3 milionu korun. Dle slov místostarosty města na setkání s občany města 18. 3. 2011 existuje 8 plánovaných způsobů záchrany gymnázia před důsledky likvidačního rozpočtu.

V případě, že k této situaci dojde, město převezme na svá bedra nejen výše uvedené náklady, ale i náklady na zateplení budovy, rekonstrukci vnitřních prostor a vybavení tak, aby nedošlo k extrémnímu nárůstu nákladů na vytápění objektu. Desítky milionů korun, které byly investovány do budovy Základní školy Mánesova, která je s gymnáziem propojena pouze úzkým koridorem bude třeba Poměr provozních výdajů vůči příjmům v rozpočtu města„nalít“ i do budovy gymnázia nebo počítat se zvyšujícími se náklady na vytopení budovy.

Město není finančně v dobré situaci, v rámci rozpočtu na rok 2011 náklady převyšují příjmy o téměř 30 milionů korun a provozní výdaje města dosahují 70% příjmů. Na investiční akce tak zbývá 30% příjmů. V případě navýšení provozních nákladů o další milionové částky si město zavírá pomyslná vrátka pro provedení investičních akcí z vlastních zdrojů.Vlastimil Bukovjan

„Myslím si, že je třeba tento krok náležitě uvážit, stáhnout projednávaný bod z programu, pečlivě vyhodnotit finanční a ekonomické „priority“ tohoto „záměru“ a navrhnout jiné alternativy optimalizace a „záchrany“ nejenom Gymnázia, ale i ostatních otrokovických středních škol. Nebo chceme pouze ulehčit optimalizaci školství kraji, potažmo státnímu rozpočtu, a zatížit tak rozpočet městský?“, říká nezávislý zastupitel TOP 09 Vlastimil Bukovjan.

Zřizovatelem středních škol jsou ze zákona kraje, zřizovatelem základních škol obce. Jen tak mohou budovat a rozvíjet školství v oblasti své působnosti. Je dobrou volbou narušit tento systém?

Rudolf Dvořáček
předseda MO TOP 09 Otrokovice

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme