Navrátil: S EET možná budeme znova stát ve frontách. Jako dříve na banány

12. 2. 2016

Zavedení EET se ve Zlínském kraji bude týkat více než 15 000 subjektů. Pokud silou protlačený zákon neshodí Ústavní soud, tak až systém spadne sám, potkáme se všichni ve frontách před pokladnami. Předlistopadové fronty na banány oproti tomu budou krátké. Někteří živnostníci to rovnou zabalí a já se jim nedivím, takže těch front zas tolik nebude.

S ohledem na to, že víme, jakým způsobem stát realizuje podobné projekty, tak se dá předpokládat listopadový kolaps. Celý kolos nabalený na EET nakonec spadne a bude to rána skutečně kolosálních rozměrů. Nikdo si nebude moci nic koupit, protože nic nebude fungovat. Nikdo nebude moci nic prodat a nebudou tržby. Vládní koalice si je dobře vědoma tohoto nebezpečí, tak chce raději vše spustit až po krajských volbách. Přeci nebude ohrožovat svůj volební výsledek.

Systém za miliony korun přinese někomu další miliardy do vlastní kapsy. Další koruny pak vytahá z kapes nás všech. Nemyslím tím jen naše daně, ze kterých se celý systém platí, ale další peníze, o které se zvýší ceny služeb. Zvýšení nákladů způsobené nákupem pokladen a dalších nutných věcí, se prostě logicky promítne do ceny. Ani alibistická snaha o snížení DPH na tom nic nezmění.

Možná si nakonec dáme pivo s nižší sazbou DPH, ale doplatíme na to jinde. Jsem si jist, že jediným výsledkem bude to, že drobní podnikatelé budou zatíženi další zbytečnou administrativou a náklady. Pro ekonomiku to nebude mít žádný vliv. Jen se zase někdo obohatí, protože bude mít díky EET spoustu nových informací.

Mám strach, že obzvláště v našem kraji, kde je spousta drobných živnostníků, budou muset někteří z nich po zavedení EET skončit.

Vlastislav Navrátil, krajský předseda

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme