Kolář: Aktuální situace v českém vrcholovém sportu se musí začít řešit!

2. 2. 2023

Shrňme si aktuální situaci ve sportu. Ze státního rozpočtu jsou placeni vrcholoví sportovci. Ačkoliv je plat vrcholového sportce v lepších případech srovnatelný s průměrným platem prodavaček v obchodech, tak mají sportovci alespoň zajištěnou zdarma přípravu ze státních peněz. Cílem, na který by se tyto státní peníze měli využít, jsou co možná nejlepší výsledky našich sportovců na největších evropských a světových akcích. Avšak z pro mě nepochopitelného důvodu jsou v ČR zavedena tři sportovní vrcholová resortní centra, mezi které se tyto peníze rozdělí. Stát tedy musí platit úřednický aparát ve třech institucích místo v jedné.

Ještě do nedávné doby byla tato resortní centra schopna alespoň trochu spolupracovat, takže využití státních peněz mělo smysl. To, co se děje teď, normální člověk nemůže pochopit.Vrcholová resortní centra, která jsou placena z jedněch peněz a jejichž jednotným cílem je zabezpečení přípravy státní reprezentace, se rozhodla, že si začnou ve velkém konkurovat.

A jaký je dopad? Vrcholoví sportovci zařazeni v jednom resortním centru, ve kterém dostávají plat, nesmí využívat sportoviště jiného resortního centra, které je světě div se placeno z úplně stejných peněz. Takže v energeticky náročné době, kdy většina občanů přemýšlí, kde by ušetřili, vytápí jedno resortní centrum nejen atletickou halu, ale i například vzpěračskou halu nebo jiná sportoviště jen pro svých několik sportovců, protože ostatní sportovci jsou sice členy úplně stejné reprezentace a jsou placeni z úplně stejných peněz, ale jsou přece konkurence, takže tyto prostory využívat nesmí. Stávající koncept tak porušuje základní premisu, že vrcholový sportovec má zajištěnou alespoň přípravu zdarma, protože sportovní infrastruktura svazů kvůli podfinancování sportu není dostatečná a sportovec si tak musí ze svých prostředků zajistit zázemí, kde se může připravovat.

Závěrem můžu už jen říct, že je smutné, že ředitel a ředitelka center mají dětinskou potřebu mezi sebou soupeřit.  Jediní, kdo to pak odnáší, jsou ti, díky kterým mají tito ředitelé práci, sportovci. V tuto chvíli nezbývá nic jiného než zásah vlády respektive jednotlivých ministrů, jinak může tato situace vést český vrcholový sport dlouhodobě do záhuby.

Jan Kolář, sportovec a zastupitel města Holešova

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme