20. 1. 2013

Krom desítek podporovatelů z celého Zlínského kraje do klubu zavítali i vzácní hosté, kterými byli politik a aktivista v oblasti lidských práv Jan Ruml, spisovatel, textař, historik a publicista Petr Placák, básník, prozaik, hudebník a žurnalista Jáchym Topol a primátor města Zlína Miroslav Adámek, ti promluvili o důvodech, proč si sami za svou volbu vybrali právě Karla Schwarzenberga.

Všichni diskutující se ústy Miroslava Adámka shodli na tom, že „Karel Schwarzenberg je jediným možným a důstojným kandidátem na prezidenta České republiky“. Sám primátor Adámek prohlásil: „Bylo by pro mne ctí a velkým zadostiučiněním pověsit si v kanceláři portrét nového prezidenta České republiky, pana Karla Schwarzenberga“.

Debata se nesla v nevážném stylu nad vážnými tématy od pozice prezidenta vůči Evropské unii až po „usínání“ Karla Schwarzenberga, který dle očitého svědectví Jana Rumla sice občas usne, ale po probuzení je schopen poreferovat o všem, co se kolem něj dělo.

Sám Karel Schwarzenberg se diskuse zúčastnil formou video zprávy, ve které poděkoval všem, kteří jej podporují, a vyzval je k účasti ve druhém kole prezidentských voleb.

Ve Zlínském kraji se uskuteční i další události na podporu pana Schwarzenberga. Několik klubů se zapojí do Nedělní noci s Karlem, kdy jej v rámci koncertů podpoří desítky interpretů v rámci celé republiky.

Kdo v tom jede s Karlem?

Petr Placák

Petr Placák, publikující dříve také pod pseudonymem Petr Zmrzlík, je český spisovatel, textař, historik a publicista.

V letech 1982 - 1986 byl klarinetistou undergroundové kapely The Plastic People of the Universe, se kterou nahrál alba Hovězí Porážka a Půlnoční Myš. Patřil ke klíčovým postavám českého literárního undergroundu, publikoval v samizdatu, organizoval mnoho protikomunistických demonstrací, mimo jiné na pražském Škroupově náměstí v prosinci 1988.

V roce 1988 spolu s přáteli založil nezávislou iniciativu České děti a vydával její samizdatový zpravodaj Koruna [1]. Zatímco mnohé jiné opoziční skupiny vybízely k umírněnosti a opatrnosti, on a jeho družina Českých dětí měli vyzývat k boji.

Více: http://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Plac%C3%A1k

Jan Ruml

Jan Ruml je český politik a aktivista v oblasti lidských práv, v 90. letech ministr vnitra České republiky, později zakladatel a předseda Unie svobody.

Více: http://www.janruml.cz/Vystudoval Právnickou fakultu ZČUPlzni, v únoru 1977 podepsal Chartu 77 a v roce 1979 se stal členem Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. Angažoval se též v Kruhu československo-polské Solidarity a byl členem prozatímního koordinačního výboru Hnutí za občanskou svobodu. Později např. spoluzakládal samizdatové Lidové noviny, od listopadu 1989 pracoval v Nezávislém tiskovém středisku. Na začátku roku 1990 se stal mluvčím Charty 77. Spoluzakládal týdeník Respekt

Jáchym Topol

Jáchym Topol je současný český básník, prozaik, hudebník a žurnalista.

Do roku 1986 pracoval jako skladník, topič, nosič uhlí, poté do roku 1990 pobíral invalidní důchod. Od roku 1991 je spisovatelem z povolání, od roku 1996 byl posluchačem oboru etnologie na Filozofické fakultě UK, studium nedokončil.

Přibližně od roku 1980 působil jako zpěvák a textař skupiny Psí vojáci, později skupiny Národní třída, jeho básně zhudebnila i Monika Načeva. Je představitelem undergroundu.

Více: http://cs.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1chym_Topol

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme