Jan Rafaj - Snad jsme konečně našli to správné místo

30. 5. 2011

Valašské Meziříčí - Ať se uchýlili pod most, k fotbalovému stadionu nebo do blízkosti střediska volného času, pokaždé byli svému okolí na obtíž. Skateboardisty a bruslaře, kteří se s patřičným hlukem prohánějí po ocelových překážkách, nechtějí snad nikde.
Ve Valašském Meziříčí možná našli způsob, jak jim starý dluh splatit. „Nový skatepark postavíme na nábřeží Rožnovské Bečvy, několik metrů od cyklostezky,“ ukazuje místostarosta Jiří Pernický na oplocený pozemek mezi řekou a průmyslovým areálem.
Také okolo tohoto místa se vedly spory. Lidé, kteří mají na protějším břehu domy a zahrádky, se obávali hluku. Hygienická měření jim dala za pravdu. Nový skatepark proto dělníci zapustí do země.
„Ve vyhloubené jámě vznikne betonový bazén zvaný bowl. Je to nový trend, který vyniká větší bezpečností a menší hlukovou zátěží vůči okolí. Pro jistotu necháme směrem k řece postavit také hliněný val a dřevěnou palisádu,“ vysvětluje místostarosta.
Valašské Meziříčí bude prvním městem v regionu, které betonový bazén ve tvaru trojlístku pořídí. „Jsem rád, že jsme našli řešení přijatelné pro všechny. I když bowl představuje náhradu jen za jednu překážku,“ připouští iniciátor skateparku Jan Rafaj (TOP 09). Časem chce zpracovat projekt na rozšíření areálu. „Dále proti proudu řeky žádná obydlí nejsou. Skatepark tam nikomu nebude vadit,“ věří Rafaj.
Radnice už získala stavební povolení a vyhlásila výběrové řízení na dodavatele bowlu. Cena nového sportoviště se bude pohybovat okolo jednoho a půl milionu korun. „Většinu nákladů zaplatí město, přispěje také několik sponzorů,“ tvrdí Pernický, jenž předpokládá, že skatepark zahájí provoz letos v červenci.
Skateparkem ale záměry města v této lokalitě nekončí. Oblíbené místo vycházek a koupání v řece hyzdí neudržovaný Huťský lesík, jehož název připomíná tradici zdejší sklářské výroby. „Chceme lesík postupně zkulturnit a vybudovat v něm malá sportoviště. Uvažujeme například o překážkách pro cyklisty. V zadní části lesíku by mohl vzniknout park pro pejskaře,“ uvažuje místostarosta.

Autor: Josef Beneš
Deník

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme