8. 4. 2023

Říká se, že být pedagogem je poslání. To platí dvojnásob v dnešním světě internetu, kdy učitel musí soupeřit o sympatie dětí se zábavným obsahem na sociálních sítích či streamovacích platformách. Vidíme, že prostá frontální výuka s prezentací v powerpointu nestačí. Aby učitel držel prst na tepu doby, musí být kreativní a hravý.

 I v Uherském Hradišti máme ve školách spoustu skvělých učitelů, kteří umí zapálit pro daný předmět, pojmout výuku zábavnou formou a vysvětlit učivo tak, že si ho žáci a studenti pamatují ještě dlouhou dobu. Mám za to, že dnes se už neobejdeme bez výuky v souvislostech, která je efektivnější než memorování a rozvíjí schopnost logického myšlení. Neobejdeme se ani bez schopnosti pedagogů vcítit se do mnohdy složitých psychických procesů, které probíhají v hlavách žáků a neobejdeme se ani bez kvalitní spolupráce trojlístku učitel – žák – rodič.

 Nároky na pedagogy se zvyšují přímou úměrou s potřebou zaměřit se na jedinečnost žáků a s tím souvisejícím posilováním schopnosti práce v týmu. Proto v dubnu znovu oceníme pedagogické pracovníky, kteří mohou být inspirací. Ty, kteří jsou ochotni prezentovat své zkušenosti před ostatními a být pro ně motivací k další složité práci. Pedagogická profese je často nevděčná, protože výsledky úsílí mnohdy oceníme až postupem času. Na druhé straně, když se trochu zamyslíme, tak většině z nás se alespoň jeden skvělý učitel z paměti vynoří, třeba proto, že nám dal správný směr k vysněnému povolání nebo proto, že uměl předat znalosti takovou formou, že je umíme využít ještě dnes, nebo proto, že nás uměl uklidnit a podpořit ve složité situaci. Těším se tedy na letošní ročník Ocenění pedagogických pracovníků, který proběhne ve čtvrtek 27. dubna a jehož výsledky vám poté rádi představíme.

Zuzana Vandame, radní města pro oblast školství

Štítky
Osobnosti: Zuzana Vandame
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme