Peštuka: Pracujeme na protipovodňových opatřeních v Kroměříži!

7. 7. 2022

Pracujeme na protipovodňových opatřeních v Kroměříži!

 Za téměř pětadvacet let od povodní v roce 1997 se fakticky nepodařilo realizovat nic. Opatření jsou časově náročná a nelze je slíbit a realizovat v jednom volebním období. To může být důvodem, proč se problému politici nevěnovali více. Na začátku svého působení jsem se ptal, co se může reálně podařit za čtyři roky nám. „Dát dohromady aspoň všechny papíry, které jsou pro realizaci potřebné“, dostalo se mi odpovědi. Nereálná očekávání často přinášejí frustraci, a tak jsme tedy začali alespoň s aktualizací podkladů a projektů, které už existovaly, a přípravou těch, s nimiž ani nikdo nezačal. 

 Nyní pracujeme na novém územním plánu, který bude s opatřeními počítat. Dáváme dohromady podklady, čísla a měření, bez kterých to nejde. Vše tak, aby mohlo dojít k hladké realizaci v součinnosti s Povodím Moravy a dalšími partnery. Důležité jsou pro nás nyní Zacharka a Kotojedka. Potřebujeme od odborníků potvrzení, že navrhovaná opatření nemohou způsobit zhoršení situace v jiném místě toku.

 Problém nám však dělají opatření týkající se horního toku Moravy nad městem, jelikož z velké části nespadají do katastrálního území města a je k nim nutná součinnost jiných obcí, které však příliš ochotné nejsou. Tuto situaci by dokázala řešit úprava zákona, která by dala větší pravomoci státnímu působení v této oblasti. Je nesporné, že společnost má zájem na tom, aby se povodňové katastrofy neopakovaly, a proto by zde měly být nástroje pro efektivní zajištění protipovodňových opatření v těch katastrální územích, kde je to třeba. To je hozená rukavice pro naše kolegy do Poslanecké sněmovny ČR. Budu na ně v tomto směru apelovat. Dostali jsme důvěru, a tak každý z nás musí dělat vše pro to, aby ji nezklamal a měl co předložit, až se bude před dalšími volbami účtovat.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme