Zuzana Vandame podpořila koupi františkánského kláštera

26. 2. 2021

Zastupitelstvo města Uherské Hradiště schválilo 22. února 2021 převod františkánského kláštera do majetku města Uherské Hradiště.

Řád františkánů komplex v centru města před časem nabídl městu k odkoupení, jelikož objekt již nepotřebuje. V klášteře momentálně sídlí státní okresní archiv, který zde má být v nájmu dle platné smlouvy minimálně do roku 2025. O odkupu památky a okolních pozemků za 42 milionů korun rozhodli zastupitelé 22. února 2021. Město bude částku splácet, a to po dobu deseti let, přičemž k tomu využije prostředky z vlastních zdrojů.

„Bylo to složité rozhodnutí, jelikož se nacházíme v období, kdy město musí napnout veškerou energii, aby se vypořádalo se ztrátou příjmů způsobenou pandemií, daňovými výpadky a zároveň musí město zaměřit více energie na služby pro občany postižené současnou situací,“ říká ke koupi františkánského kláštera radní Uherského Hradiště Zuzana Vandame.

Radní Uherského Hradiště Zuzana Vandame převod kláštera do vlastnictví města podpořila, a to hned z několika důvodů. Klášter má pro město strategickou polohu v centru města a disponuje estetickými a inspirativními prostory s hodnotou pro rozvoj vzdělávání v oblasti umění a kultury. Prostory jsou vhodné také pro práci v menších pracovních kolektivech a výuku tváří v tvář.  

„Tato transakce nás donutí přehodnotit efektivní využití některých nemovitostí v majetku města Uherské Hradiště. Momentálně také analyzujeme využití budov, především těch historických, které se nacházejí v majetku města. Pro každou městskou nemovitost musíme mít jasný plán, abychom je mohly efektivně využít pro potřeby občanů Uherského Hradiště,“ pokračuje Zuzana Vandame.

„Nicméně za TOP 09 deklaruji, že jde o poslední nákup nemovitého majetku, který jsme podpořili. Město má disponovat jen s takovým majetkem, který můžeme efektivně spravovat, aby sloužil k těm nejnutnějším účelům v oblasti sociální, kulturní, vzdělávací a pro rozvoj drobného a středního podnikání. Doba hojnosti a bezedných veřejných rozpočtů totiž končí,“ dodává radní města Uherské Hradiště Zuzana Vandame.

 

Martin Neřád, krajský manažer

Štítky
Osobnosti: Zuzana Vandame
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme