III. zasedání Zastupitelstva Zlínského kraje ve znamení zdravotnictví, Bečvy a očkování.

18. 2. 2021

V pondělí 15. února se od 10.00 hodin konalo III. zasedání Zastupitelstva Zlínského kraje.

Zasedání Zastupitelstva Zlínského kraje začalo informací o činnosti výborů Zastupitelstva ZK. Tento bod byl na jednání zastupitelstva zařazen na podnět krajského zastupitele Rudolfa Seiferta (TOP 09). Zpráva o činnosti tří nově uvolněných předsedů výborů prozatím potvrdila, že jde především o důležitý prvek pro udržení funkčnosti koalice a snížení objemu práce pro náměstky a radní, který připraví krajskou pokladnu meziročně o několik milionů korun. Agenda uvolněných předsedů výborů se překrývá s agendou jednotlivých náměstků a uvolněných radních Zlínského kraje.

Dalším bodem zasedání zastupitelstva bylo projednání investičního záměru „Nová krajská Baťova nemocnice“. Vedení Zlínského kraje zatím tento investiční záměr nezrušilo a nyní analyzuje vše potřebné k učinění definitivního rozhodnutí, jak s tímto investičním záměrem naloží. Během následujících dní by mělo být zveřejněno programové prohlášení rady, ve kterém bude nastíněna koncepce zdravotnictví ve Zlínském kraji. Rada Zlínského kraje 8. února 2021 zrušila zadávací řízení na projektanta krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Investiční záměr vedení Zlínského kraje zatím neruší, ale dle slov současného hejtmana by se s rekonstrukcí stávajícího areálu Baťovy nemocnice mělo začít: „co nejdříve to bude možné“.

Bečva. Opoziční zastupitelé z řad KDU-ČSL zvažovali návrh usnesení, které by proklamovalo nespokojenost s prací České inspekce životního prostředí, včetně návrhu na odvolání ředitele ČIŽP Erika Geusse. Návrh na usnesení nakonec podán nebyl, jelikož náměstkyně pro životní prostředí Hana Ančincová (Piráti) zastupitelům sdělila, že o takovém usnesení momentálně neuvažuje. Je nutno říct, že vymahatelnost takového usnesení je nulová a šlo by o pouhou proklamaci. Případ otravy řeky Bečvy je nyní v rukou policie ČR. Úkolem Zlínského kraje nyní je, aby byl celý průběh havárie zrevidován a aby se vedení Zlínského kraje věnovalo především prevenci. Prevence je nesmírně důležitá, aby se havárie takového rozsahu už nikdy nemusela opakovat.

Zastupitelé Zlínského kraje schválili dotaci ve výši 6 milionů korun pro hokejové kluby HC Berani Zlín a Valašský hokejový klub a fotbalové kluby FC Slovácko a Fotbalový klub Zlín. Každý z těchto klubů obdrží 1,5 milionů korun na podporu mládežnických kategorií. Věříme, že Zlínský kraj bude v tomto dobře nastaveném trendu pokračovat a individuální podporu z Fondu Zlínského kraje poskytne i dalším sportovním klubům ve Zlínském kraji.

Informace k očkování ve Zlínském kraji. Očkování momentálně probíhá ve všech čtyřech okresních nemocnicích a soukromé nemocnici AGEL ve Valašském Meziříčí. Zlínský kraj má kapacitu a je připraven na to, aby se očkovalo až 5 000 dávek vakcíny denně. Zlínský kraj dostává průměrně 5 000 dávek vakcíny týdně, což ze Zlínského kraje dělá jeden z nejhůře zásobených krajů co do počtu dávek očkování proti onemocnění covid-19 v celé republice.

Martin Neřád, krajský manažer

Štítky
Osobnosti: Rudolf Seifert
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme