Čerpáme na blbosti. Proto Vysočina spí, říká odborník na eurodotace a kandidát Reda Ifrah

21. 5. 2014

16.05.2014 - Náš kraj nemá problém s čerpáním. Dotační miliony by ale šly využít mnohem lépe. Podle kandidáta TOP 09 ze Ždáru nad Sázavou by to chtělo lepší záměry

Pane Ifrah, chcete v Evropském parlamentu hájit české zájmy, ale přitom nemáte moc české jméno. Jak si to mají voliči vyložit?

Spolužáci na základce v Nížkově si zvykali jeden den. Pak už to nikomu nepřišlo divné. Od malička mluvím česky. Narodil jsem se v Alžírsku, ale maminka je Češka. Fandím našim klukům v hokeji a mám rád pivo. Z Vysočiny třeba Chotěboř. Na dovolenou jezdím do Chorvatska. Dalo by se vlastně říct, že jsem Čech jak poleno. (smích)

Je pravda, že češtinu máte úplně normální. Dokonce bych řekla s vysočinským přízvukem. Jak se tedy jako český politik původem ze Severní Afriky díváte na problematiku imigrace?

Českou republiku považuji za svůj vlast a domov. Pradědeček byl legionář. Bojoval na ruské frontě. Můj dědeček byl za druhé světové války totálně nasazen v Rakousku. Moje máma za komunismu nemohla studovat vysokou školu. Jako malý jsem dědečkovi hodně pomáhal s pracemi na pozemcích. I z jeho vyprávění mám českou kulturu a historii zarytou pod kůží.

Program TOP 09 mi v tomto mluví z duše. Dlouhodobě říkáme, že problém není imigrace ale integrace. Je úplně jedno, jaké má člověk jméno na občance, pokud se cítí, chová a jedná jako Čech.

Nedávno jste pro českápozice.cz uvedl, že "Každý členský stát by měl mít doplňkově definovanou vhodnou integračn politiku, která pomůže imigrantům s integrací a vyvaruje se vytváření uzavřených komunit, které necítí sounáležitost s hostitelskou zemí." Jak jste to přesně myslel?

Imigraci nemůžeme zastavit tak jako tak. Je potřeba být realistický a nebojovat s větrnými mlýny. I kdybychom se v Česku na hlavu stavěli,  vždycky bude existovat jednotlivec, který bude donucen utéci ze své vlasti a hledat útočiště. Evropa je nejstabilnější kontinent, a tak jsme přirozeně cílová stanice. Přistěhovalci k nám mohou přijít přes Itálii, Velkou Británii a dnes možná i přes Slovensko a nemůžeme s tím nic dělat.

Pokud chceme, aby česká společnost dlouhodobě fungovala a byla kompaktní, musíme se opravdu zaměřit na integraci přistěhovalců. Primitivně řečeno naším cílem by mělo být, aby Vietnamci, muslimové, Ukrajinci a kdokoliv další měl rád párky v rohlíku a aby jejich děti měli doma na plakátech Kryštofy.

Za každou cenu se musíme vyhnout vytváření uzavřených komunit a ghett, která nemáme pod kontrolou a kde se mohou šířit zvrácené myšlenky a učení. Co jsme zjistili před měsícem při policejním zásahu v sídle Islámské nadace v Praze by nám mělo být varovným znamením. Politici před tím nemohou zavírat oči. Opravdu nerad bych se dočkal toho, aby v Praze vybouchlo metro jako v roce 2005 v Londýně.

Čerpáme dobře, ale na blbosti

Jste odborník na evropské dotace.  To je pro normálního člověka z Vysočiny poměrně složitá problematika. Můžete přiblížit, co dotace přinesly kraji?

V kraji Vysočina se realizovalo více než 2 300 projektů. To je jeden projekt na každé tři kilometry čtvereční našeho kraje. Většina lidí ale nedokáže vyjmenovat ani jeden. Buď o nich neví, nebo to prostě není pro jejich život důležité. Obojí je chyba našich politiků.

Problém rozhodně není v Evropské unii. Evropští úředníci neříkají českým politikům, co mají dělat. Nestojí jim za zády, ani je neovládají jako loutky.

Mohl byste být konkrétnější. Co by se tedy podle vás dalo zlepšit?

Podívejte se na příklad příspěvkové organizace Vysočina Tourism. Tato agentura vznikla v roce 2008 a je velice úspěšná v předkládání a realizování projektů spolufinancovaných z fondů EU. Celkem jim prošlo sedm projektů. Čili na první pohled je agentura úspěšná. Problém ale najdete až, když se podíváte blíže, co to bylo za projekty. Zaměřovaly se  zejména na vydávání tištěných materiálů, zdokonalování webu a propagaci regionu na veletrzích. To nepovažuju za inovativní přístup. Myslím, že za stejné evropské peníze můžeme dosáhnout mnohem více muziky.

Líbilo by se mi, kdyby se agentura více zaměřila na spolupráci s podnikatelskými subjekty v kraji a vycházela především z jejich potřeb. Turista přeci očekává určitou vybavenost regionu. Z jiných míst si zvykl využívat specifické služby a když si vybírá dovolenou, rozhoduje se podle kvality nabízených turistických produktů. Ty nemůže připravit žádná agentura, ale místní podnikatelé: majitelé hotelů a restaurací, správci turistických atrakcí.

A právě do této oblasti by Vysočina Tourism měla směřovat své aktivity. Spolupracovat s místními podnikateli na tom, aby tady bylo pro turisty atraktivní zázemí a teprve potom to propagovat.

Region Vysočina má čistou přírodu s vysokou estetickou hodnotou krajiny s možností rekreačního využití a hustou sítí dobře značených turistických cest. To umožňuje tvorbu kvalitních produktů cestovního ruchu zaměřených na turismus.

Takže abych to shrnul. Jako kraj umíme čerpat. Problém je, na co přesně peníze čerpáme a jestli nám to ve výsledku přináší kýžený efekt. Často jsou to bohužel opravdu blosti. Osobně vidím obrovský potenciál ke zlepšení využívání evropských peněz.

Na kandidátce TOP 09 jste jediný kandidát za Vysočinu. Měli by vás voliči z Vysočiny kroužkovat? Pokud byste byl zvolený, jak jim z Bruselu pomůžete? Jak změníte jejich každodenní život?

Život úředníka mě zavanul do Prahy, ale svou cestovní kancelář mám ve Žďáru nad Sázavou. Vždy se těším zpět na překrásnou přírodu. Když projíždím krajem, vidím, kde všude by se dalo ještě zapracovat. Mám přehled o dotačních programech a v hlavě mi to pořád šrotuje: které by se daly na ten či onen podnikatelský nebo občanský záměr použít.

Když budu zvolen, nezavřu se jako většina europoslanců v Bruselu. Vysočina by mi chyběla. Udělám vše proto, abychom spolu z Evropské unie vytěžili, co se dá.

Na celoevropské úrovni budu řešit smysluplnost evropských dotací, udělám maximum pro české zemědělce, budu vždy pomáhat regionálním produktům a bude mi ctí zastupovat suverénní zájmy České republiky i kraje Vysočina.

S úsměvem vzpomínám na tvrzení, že kroužkem ničeho nedosáhneš.  A ejhle Ivan Langer se nedostal do Parlamentu. Kdyby se kroužkování podařilo, kraj Vysočina by konečně měl v Bruselu svého zástupce, který ví, jak dosáhnout na evropské peníze.                                                                               

 

Reda Ifrah? Odborník na eurodotace s alžírskými předky, který má rád pivo a párky

  • Kandidát z Vysočiny S rodinou se přistěhoval s rodinou na Vysočinu jako desetiletý z Alžírska.
  • Základní školu absolvoval v Nížkově, gymnázium ve Žďáru nad Sázavou a politologii vystudoval v Olomouci a na Masarykově univerzitě v Brně.
  • V roce 2005 založil občanské sdružení EUTIS, které dostalo stovky studentů z Vysočiny do Bruselu.
  • O rok později založil lokální cestovní kancelář ve Žďáru nad Sázavou.
  • Od roku 2011 se na Ministerstvu životního prostředí věnuje největším evropským dotačním programům jako tajemník náměstka ministra.
  • Na kandidátce TOP 09 do Evropského parlamentu je jediným kandidátem za Vysočinu.

ZDROJ: jihlavske-listy.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme