Zeman: Kronospan bude muset vysvětlovat

28. 6. 2019

Jihlavský Kronospan má další problém. Vyplynulo to z tiskové konference, která se uskutečnila minulý čtvrtek. Náměstek jihlavské primátorky Vít Zeman (Žijeme Jihlavou! - TOP 09) na konferenci novináře informoval o výsledcích schůzky s majitelem Kronospanu Peterem Kaindlem. Setkání v rakouském Salcburku, kde rodina Kaindlů sídlí, se z vedení města zúčastnili primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava) a její náměstek Vít Zeman (TOP 09).
„Schůzka s vlastníkem Kronospanu panem Kaindlem trvala asi šest hodin s tím, že jsme v první půlce diskutovali o problémech Jihlavy,“ přiblížil Vít Zeman (TOP 09).
Zmínil, že dle vzájemné dohody město v řádech dnů vypracuje otázky, které předloží vedení podniku. Týkat se mají například plánovaného rozšíření výroby firmy o zpracování dřevního recyklátu, se kterým město zatím nesouhlasí. Radnice má indicie, že v případě Kronospanu jsou některé věci v nepořádku. Například se chtějí zeptat, kde továrna odebírá vodu pro svoji výrobu.
„Budeme chtít zmapovat veškerý pohyb vody, který do závodu jde a ze závodu odtéká, protože v tuto chvíli je to jedna z x našich domněnek něčeho, co vnímáme, že je potřeba zmapovat s ohledem, že voda v Jihlavě opravdu ubývá,“ nastínil.
Doplnil, že vedení firmy avizovalo, že je připraveno na otázky radnici odpovědět.
„Od Kronospanu očekávám, že nám velmi otevřeně na otázky odpoví. Pak to budeme nějakým způsobem srovnávat se všemi ostatními závody, firmami, které v jihlavské průmyslové zóně podnikají,“ vyjádřil se Zeman.
Kronospan je v celorepublikových statistikách druhým největším znečišťovatelem ovzduší rakovinotvornými látkami.
Firma si kvůli kritice před nedávnem nechala vypracovat nezávislý posudek, ze kterého vyplynulo, že na znečištění ovzduší ve městě se podílí z 3,5 %.

Zdroj: Jihlavské listy

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme