Tři nové domy, ale problém s auty

28. 6. 2019

Na okraji havlíčkobrodského sídliště Výšina vyrostou další tři bytové domy se 75 parkovacími místy pro 178 lidí. Těsná většina zastupitelů schválila jejich napojení na městské sítě. Tímto rozhodnutím ale zřejmě na sídlišti, kde je kritický nedostatek parkovacích míst, padá záměr stavby patrového parkovacího domu. 

Tři nové bytové domy chce na Výšině stavět společnost Výšina HB. Za firmou, která vznikla na konci loňského roku, stojí známý brodský podnikatel Adam Hlaváč. Ten za účelem stavby bytovek kupuje menší průmyslovou oblast mezi Penny marketem a bývalou kotelnou.  Podle představ investora by zde měly vyrůst tři čtyřpodlažní bytovky. Celkem by v nich mělo být 66 bytů, ve kterých by dle odhadů mohlo bydlet přibližně 178 lidí. Na prostranství mezi bytovkami by měla vést nová asfaltka, kolem které firma plánuje zřídit 75 parkovacích míst.
Záměr zastupitelé schválili nejtěsnější možnou většinou třinácti hlasů. Hlasování předcházela velmi dlouhá a vzrušená diskuse. Mnohým zastupitelům, stejně jako samotnému vedení města, se totiž mnoho věcí v projektu nezdálo. „Je tam moc otazníků,“ přiznal sám předkladatel návrhu, místostarosta Libor Honzárek (TOP 09).
Velké výhrady měla především radní Ivana Mojžyšková (ČSSD). Na Výšině sama bydlí a ví, jak špatně je na tom sídliště s parkovacími místy. 
Jednou z variant, jak situaci zlepšit, měl být dle úvah radnice patrový parkovací dům. Dle starších studií se s ním počítalo na místě současného parkoviště u bývalé kotelny. Jenže stavba tří nových bytovek v těsném sousedství by tento projekt hodně nabourala.
„Výstavba parkovacího domu pak není příliš reálná. Problematický by byl zejména příjezd k němu, který by nejspíš vedl mezi novými bytovkami,“ přiznal Honzárek.
Na jednání zazněl návrh vybudovat větší parkoviště na pozemku za Penny marketem hned u obchvatu. Jeho majitel ho ale odmítá městu prodat. Vykoupit se město snažilo i pozemek, na němž nové bytovky mají vyrůst. „Bylo by to ideální místo pro centrální parkoviště na sídlišti. Majitel ale preferoval vizi nových bytových domů,“ řekl Honzárek

Zdroj: MF DNES

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme