Po letech má Havlíčkův Brod vyrovnaný rozpočet

2. 1. 2020

Od roku 2008 se nestalo, že by Havlíčkův Brod vstupoval do nového roku s jiným než deficitním rozpočtem.

Až nyní po více než deseti letech naplánoval rozpočet vyrovnaný ve výši 623 milionů korun. Investovat by město mělo hlavně do dopravy. V plánu je přestavba ulic v centru i nová parkoviště.
Až na jedinou výjimku hlasy všech pětadvaceti zastupitelů byl schválen rozpočet Havlíčkova Brodu na příští rok. Co v minulosti bylo nepředstavitelné, se nyní stalo už druhým rokem po sobě. I když to letos bylo bez potlesku opozice, který loni všechny přítomné překvapil. 

Barevná v Brodě vládnoucí koalice ODS, ANO, TOP 09, ČSSD opozici opět potěšila. Po rekordních deficitech v minulých letech - zvláště ve volebním roce 2018, kdy utrácela nejvíc v historii - však zvolila střídmější postoj. 

Nejvíce peněz v příštím roce město vydá na dopravu. Nejvyšší jednorázový výdaj ale bude jiný. Přibližně 35 milionů korun i přes přislíbenou státní dotaci spolyká stavba nové mateřské školy na Žižkově. 

Mezi dalšími největšími plánovanými výdaji na příští rok už ovšem jiná položka, než týkající se dopravy, není. Do zlepšení stavu ulic, změn režimu provozu, ale i budování nových parkovišť má jít v součtu kolem devadesáti milionů.
Více než 30 milionů z toho padne na rekonstrukci ulic Dolní a Žižkova v centru města. Kompletní rekonstrukce začne hned z jara a bude trvat až do podzimu. Obě ulice dostanou novou podobu a budou změněny v jednosměrky. Kolem bloku domů a mlýna se bude jezdit jako po kruhovém objezdu.
Nové opatření má zklidnit dopravu v centru a má zamezit tvorbě kolon zejména ve směru od náměstí. Nicméně uzavření ulic přinese potíže. „Udělat se to musí. Ale uvědomujeme si, že během opravy bude ve městě blázinec,“ už dříve varoval místostarosta Libor Honzárek (TOP 09). Hlavním investorem je v tomto případě Kraj Vysočina.
Jedenadvacet milionů korun bude stát dokončení rekonstrukce ulice Strážná. Obnova celé čtvrti mezi Pleasem a Jihlavskou ulicí začala v letošním roce, kdy byly opraveny Waldhauserova a Sekaninova. Také páteřní Strážná se před pár týdny uzavřela, největší část prací se má odehrát v příštím roce. 

Na lepší parkování se mohou těšit obyvatelé Ledečské ulice. Radnice plánuje nechat upravit prostory mezi staršími bytovkami na jižní straně ulice. Týkat se to bude asi stovky parkovacích míst, přibydou i úpravy zeleně. „Půjde o revitalizaci celého prostoru,“ řekl Libor Honzárek (TOP 09). Město by se na tom mělo podílet dvanácti miliony, další část uhradí dotace. 

Zdroj: iDNES

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Osobnosti: Libor Honzárek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme