Oprava žďárského centra začne v březnu

27. 1. 2014

Zastaralé náměstí Republiky ve Žďáře nad Sázavou projde během následujících měsíců velkou proměnou. Ta by měla centru města dodat modernější vzhled a zatraktivnit ho nejen místním, ale také turistům. Náměstí se dočká nových povrchů, kašny, osvětlení nebo zeleně.

Rekonstrukce, kterou provede velkomeziříčská firma Gremis, by měla být hotová nejpozději do poloviny roku 2015.

Společnost Gremis, která vyhrála výběrové řízení s nabídkou 22 milionu korun, chce zahájit stavební práce ve druhé polovině března. "Samozřejmě bude záležet na počasí. V březnu bychom ale chtěli zahájit přípravné práce a pustit se do vybudování šachty pro novou kašnu," přiblížil stavbyvedoucí Gremisu Michal Pokorný.

Na modernizaci náměstí, jejíž cenu výběrové řízení srazilo z původně odhadovaných 42 milionů téměř na polovinu, získalo město sedmdesátiprocentní dotaci z Regionálního operačního programu Jihovýchod.

Novou dominantou náměstí se stane kašna pěti pramenů Sázavy, která bude stát na místě dnešní fontány. Prameny budou mít nastavitelnou intenzitu a ve večerních hodinách budou nasvícené. Další novinkou bude časová osa města, umístěná mezi morovým sloupem a Starou radnicí. Linie šesti bronzových desek zapuštěných do dlažby bude znázorňovat základní časové mezníky ve vývoji Žďáru. Přibudou i parkovací místa

"Novým prvkem bude také zvonkohra na Staré radnici, kterou k šedesátému výročí svého vzniku vyrobila pro město firma Žďas. Součástí rekonstrukce budou také nové povrchy, parkovací místa, osvětlení, stromy, další zeleň a také mobiliář, který zahrnuje lavičky, stojany na kola nebo odpadkové koše," vyjmenoval žďárský místostarosta Ladislav Bárta.

Na budoucí podobě centra se podílela i pracovní skupina Náměstí, i když ne v takové míře, v jaké by si její členové představovali. Sestava dobrovolníků, kteří se problematice náměstí věnovali ve svém volném čase, navrhla v původním projektu hned čtrnáct změn. Radní nakonec schválili pouze dvě.

"Jedna změna se týkala povrchů a druhá kašny. Na zásadní věci však město nereagovalo. Rekonstrukce neřeší náměstí jako celek. Jde o pouhé přikrášlení, které nemá nic společného s jeho rozvojem," podotýká člen skupiny Náměstí Roman Bukáček.

S blížícím se začátkem oprav náměstí Republiky sílí tlak občanů na vedení města, aby co nejrychleji vyřešilo budoucnost bývalého hotelu Bílý lev, který centrum Žďáru hyzdí už několik let. Vedení radnice začalo v listopadu vyjednávat o možnosti odkoupit zchátralou budovu. Zástupci vlastníka, firmy VHS Bohemia, však nesouhlasili.

"O variantě prodeje neuvažují. Budeme na ně tedy tlačit, aby začali situaci co nejrychleji řešit, protože budova vypadá den ode dne hůř. Nejlepší variantou by bylo ji zbourat," říká žďárská starostka Dagmar Zvěřinová. Ta se obává, že se Bílý lev během rekonstrukce náměstí odhalí v celé své "kráse". "Součástí oprav bude i kácení stromů. Objekt tak ještě více vynikne, protože teď je alespoň trochu schovaný za stromy," vysvětluje Zvěřinová.

Firma VHS Bohemia stále nemá jasnou představu o tom, jak s budovou naloží. "O budoucnosti objektu nadále jednáme a hledáme řešení, jak ho revitalizovat," konstatoval předseda představenstva společnosti Petr Kučera. Firma chtěla vybudovat místo Bílého lva takzvaný podnikatelský inkubátor. Plány však loni ztroskotaly, VHS Bohemia se nepodařilo získat potřebnou dotaci.

ZDROJ 5plus2, 24.1.2014

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme