Niedermayer: Česko je na tom dobře, ale jen díky minulé vládě

29. 4. 2014

Více než čtyři desítky studentů jihlavské Vysoké školy polytechnické a asi stopadesát gymnazistů ze Žďáru nad Sázavou si dnes v Jihlavě přišlo poslechnout přednášku Luďka Niedermayera O odpovědnosti a evropském bankovním dohledu a diskutovat s Jaromírem Štětinou o situaci na Ukrajině.

Bývalý viceguvernér České národní banky, matematik a ekonom upozornil vysokoškoláky, že na rozdíl od tvrzení některých politiků je stav českých veřejných financí po působení minulé vlády rozpočtové odpovědnosti, jejíž součástí byla TOP 09, velmi dobrý. „Ekonomicky si stojíme dnes dobře. Ohrozit by nás mohl ovšem fakt, že dnešní vláda plánuje zvýšení výdajů, které zvýší zadlužení země. A to bude znamenat, že by pak další vlády v budoucnu musely opět škrtat výdaje a zvyšovat daně," uvedl lídr kandidátky TOP 09 a Starostů do Evropského parlamentu Luděk Niedermayer.

"Kromě rizika, že si zkazíme dnešní dobrý stav rozpočtů, se musíme dívat více dopředu a připravit se dobře na demografické změny. Máme čas tento problém řešit, ale nemůžeme si dovolit problém neřešit, či ho dokonce zvětšovat,“ dodal Luděk Niedermayer.

Niedermayer a další dva kandidáti – Jaromír Štětina a Reda Ifrah (více o kandidátech najdete ZDE: http://www.top09.cz/volby/2014-evropsky-parlament/kandidati/) se dnes také setkali v Jihlavě s podnikateli z kraje Vysočina. ‎“V Evropě nejsou velké a malé státy. Jsou malé a ostatní státy. My jsme jeden z těch ostatních. Jean Claude Juncker je z malého státu, a přesto bude možná předseda Evropské komise. Tedy není pravda, že některé státy jsou v nevýhodě,“ řekl v diskusi o roli Česka v EU na obědě se zhruba desítkou podnikatelů Niedermayer.

Ve Žďáru nad Sázavou pak odpoledne Luděk Niedermayer společně s Jaromírem Štětinou debatovali asi se stopadesáti studenty Biskupského gymnázia o ekonomice a situaci na Ukrajině. „Jsme to právě my, kdo má tu historickou zkušenost s obsazením ruskými vojsky, nikoliv západní země. Proto to musíme být my, kdo bude nyní na situaci na Ukrajině upozorňovat a varovat," apeloval senátor a kandidát do Evropského parlamentu Štětina.

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina
Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme