Na Vysočině je potřeba jasná koncepce ve zdravotnictví

23. 7. 2013

Zdravotnictví Kraje Vysočina se dlouhodobě potýká s ekonomickými problémy. Ty se již několik let pěkně a čistě zametají pod koberec a zamazávají formou dotace nebo půjčky do toho či onoho zdravotnického zařízení Kraje Vysočina.

Současný stav třebíčské nemocnice je toho jasným důkazem. Ve snaze zachránit to, co již možná ani zachránit nejde, se bezhlavě bude řezat a zavírat. Přitom politický úkol zní právě opačně - nový, moderní a drahý pavilon v Třebíči. To tedy znamená možná další bezednou studnu, do které se budou strkat peníze nás, daňových poplatníků.

Opravdu tu něco zapáchá. Teď by bylo vhodné, aby se krajská vláda, pracující v duchu „vše pro obyčejné lidi“, zastavila a vyvolala debatu o tom, jak dále postupovat ve zdravotnictví v kraji, a zda je opravdu nutné utrácet další stovky milionů a následně poté hledat krizové manažery.

Není načase si sednout s politickými partnery a zástupci samospráv, a připravit jasnou koncepci zdravotnictví v kraji, kde i management nemocnic bude konečně odpovědný za ekonomický chod zařízení?

Cesta se vcelku nabízí sama: přetvořme zařízení do takové právní formy, kde bude management odpovídat za chod nemocnice svým majetkem. Pusťme do nemocnic jako partnery – samosprávy měst a obcí - a nechme tato zařízení fungovat v rámci jejich spádových oblastí.

Na základě vzájemné spolupráce i s okolními kraji vytvořme k tomu v každém zdravotnickém zařízení specializaci, kde ta která nemocnice dosahuje vynikajících výsledků a podpořme ji v rozvoji. Některé specializace se totiž centralizovat musí – vývoj jde v lékařství mílovými kroky dopředu a znamená nejenom lepší, ale často i kratší péči, i když o něco dražší.

Přesto si však myslím, že toto je cesta, jak docílit efektivního, dostupného a nezadluženého zdravotnictví na Vysočině.

Martin Sedlák, místopředseda krajské organizace TOP 09 Vysočina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme