Mýty a fakta ohledně poskytování grantů pro sportovní činnost mládeže ve Žďáře

21. 3. 2014

Sportuji celý život. Začínal jsem basketbalem a poslední roky se věnuji hokeji, který již delší dobu hraji na amatérské úrovni v Hlinsku. A toto mělo být údajně jednou z motivací k tomu, abych „zfalšoval“ žádost žďárských hokejistů (SKLH) v grantovém programu na podporu sportovní činnosti dětí a mládeže v našem městě. Jednoznačně chci říci, že to je nesmysl!

Klub stejně jako ostatní žádal o dotace sám a v řádném termínu. A stejně tak, jako řada jiných oddílů, byl následně vyzván k doplnění podkladů vyúčtování.

1. Údajně jsem měl na úřadě „podstrčit“ upravenou žádost SKLH (vyúčtování dotace za rok 2013) a tím jim dopomoci k vyšší dotaci.

Vzhledem k velkým nedostatkům ve vyúčtování mnoha sportovních oddílů v minulých letech (kdy museli někteří příjemci dokonce vracet část dotaci), jsme letos s odborem školství, kultury a sportu vyzvali jednotlivé oddíly, aby chyby v posledním vyúčtování za rok 2013 opravily a doplnily. Mezi nimi byli i hokejisté, kteří nedostatky napravili a navíc ještě přiložili aktualizovanou závěrečnou zprávu. Tyto dokumenty předali zástupci SKLH transparentně odpovědným osobám úřadu.

2. Pouze oddíl ledního hokeje mládeže, na rozdíl od dalších žadatelů s chybami v žádostech, prý získal navíc 154.000 Kč na úkor jiných sportů.

Pokud bychom stejně striktně, padni komu padni (jako u hokejistů), postupovali také při posuzování 13 chybných žádostí pro sportovní činnost mládeže na rok 2014, tyto by musely být z grantového programu vyřazeny a na zbývající sportovní oddíly včetně hokejistů (ti měli žádost v pořádku) by připadlo navíc 411.200 Kč! Jmenovitě by se toto nepříjemné opatření týkalo TJ Žďár, Jednoty Orel, Tanečního sdružení SMYK, Bruslařského oddílu juniorů a SK Cyklochlubna.

3. Byl jsem také nařčen z toho, že neustále protěžuji lední hokej.

Na tuto nepravdu nejlépe odpoví čísla. Od mého nástupu do funkce v listopadu 2010 se za roky 2011 – 2014 do žďárského mládežnického hokeje poskytlo průměrně o téměř 8% méně prostředků. Za stejné období se naopak zvýšila podpora např. moderním gymnastkám TJ Žďár o 18%, florbalistům Hipposu o 20%, mladým fotbalistům o 22%, jednotě Orel o 80%, oddílu plavání TJ Žďár o 143%, Basketbalovému klubu Žďár o 301 %  a Tanečnímu sdružení Smyk v součtu veškeré podpory činnosti dokonce o 312%. V této souvislosti jsem ale kupodivu nebyl nařčen vůbec z ničeho!

Celá tato kauza budiž tedy novým impulsem k vyprecizování pravidel pro rozdělování grantů, jejich hodnocení i jejich vyúčtování. Některé návrhy jsem přednesl již na jednání sportovní komise, či při jednání dalších orgánů města.

Naprosto jednoznačně však odmítám útoky na moji osobu a nařčení z podjatosti. Způsob jakým je celá záležitost díky několika osobám rozjitřena, nesmí postavit vůči sobě žďárské sportovní oddíly. Dosud jsem se snažil a do konce svého mandátu se budu snažit o systémový přístup ke své práci. I nadále se budu bít za podporu žďárského sportu, který kromě vlastní sportovní činnosti přináší i velikou radost divákům a fanouškům.

Kontakt pro více informací:

Bc. Ladislav Bárta

místostarosta města

mobil: 774 701 107

e-mail: ladislav.barta@zdarns.cz

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme