Lidé v Pelhřimově pomáhají vybrat lavičky

12. 10. 2022
Vzorové sady městského mobiliáře putují od června do října napříč Pelhřimovem. Lidé se mohou vyjádřit, které lavičky, odpadkové koše a stojany na kola se jim hodí do dané lokality nejvíce.
Současný městský mobiliář v Pelhřimově je již z velké části zastaralý. Jedná se navíc o vybavení různého vzhledu, stavu i stáří, což by vedení města chtělo změnit. „Je už načase, abychom k tomu přistoupili více koncepčně a dali mobiliáři nějakou ucelenou podobu,“ vyjádřil se před časem místostarosta Zdeněk Jaroš (TOP 09).
Již zkraje léta byly na Masarykově náměstí nainstalovány čtyři vzorové sady. Komplety se postupně stěhují i po dalších částech města, které pomáhal vybírat městský architekt.
Sety od několika výrobců zahrnují tři prvky. Kromě lavičky jde o odpadkový koš a stojan na kola. „V případě odpadkového koše je už dnes podle mě nezbytností, aby šlo o oddělené nádoby na tříděný odpad,“ zdůraznil místostarosta.
Každá sada pojímá provedení jednotlivých prvků různě, včetně použitých materiálů – například dřeva, betonu nebo kovu. Kolemjdoucí tak mohou otestovat, na jaké lavičce se jim sedí pohodlněji, nebo který stojan je pro odstavení bicyklu nejpraktičtější. Vedení města také očekává, že se veřejnost vyjádří i k tomu, do jaké lokality který mobiliář lépe zapadne. „Nevybereme totiž pochopitelně jednu univerzální sadu, která by se rozmístila do celého města. Jiné věci se hodí do sídliště, jiné do parku nebo na náměstí,“ objasnil Jaroš s tím, že právě proto vzorové sady cestují napříč městem. Na Masarykově náměstí, konkrétně u sochy svatého Václava, sestavy zůstaly celý červen, na červenec se přesunuly na sídliště Pražská k Rákosníčkovu hřišti. Další měsíc byl mobiliář na sídlišti v Družstevní ulici, v zářijových dnech pak obsadily prvky lokalitu u řeky Bělé v ulici Na Obci.
Posledním místem, kde lidé budou moci lavičky, koše a stojany obhlédnout a vyzkoušet, bude prostor před Domovem pro seniory Pelhřimov. A tam již mají sety od počátku října zůstat nastálo. Lidé by se měli k tématu vyjádřit nejpozději v průběhu podzimu. „Jejich názor chceme určitě brát v potaz. Obměnu mobiliáře bychom potom chtěli zapracovat i do rozpočtu na příští rok,“ nastínil Jaroš. Výměna mobiliáře vyjde na statisíce a měla by probíhat postupně.
Způsobů, jak se zapojit do hlasování, je více. „Součástí ukázkových setů je informační tabule s QR kódem, který občany nasměruje na hlasovací formulář,“ vysvětlila mluvčí radnice Andrea Unterfrancová. Hlasovat lze i v turistickém informačním centru na Masarykově náměstí, kde se vyplní anketní formulář.
Zdroj: MAFRA

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Osobnosti: Zdeněk Jaroš
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme