Ladislav Jirků: Nesvéprávní ředitelé škol?

19. 7. 2016

Ministryně školství Kateřina Valachová navrhuje změnit financování škol. Peníze jim chce přidělovat ne podle počtu žáků, ale podle množství odučených hodin. Úřad tak chce však získat i pravomoc určit nejvyšší týdenní počet hodin výuky, mít dohled nad platy a určovat počty nepedagogických pracovníků ve školách.

„Tímto krokem paní ministryně dokazuje, že stát – v tomto případě ministerstvo – opět rozhoduje za nás. Jsem přesvědčen, že o penězích, které školy dostávají, by měli rozhodovat ředitelé,“ říká k návrhu krajský předseda TOP 09 Ladislav Jirků.

„Ještě v roce 1991 dostal ředitel střední školy jeden balík peněz a s tím hospodařil. Od té doby přibylo ředitelům dost povinností, ale rozhodování za ně dělají jinde. Přitom ministerstvo má dost možností, jak kontrolovat a napravovat případné chyby,“ vytýká návrhu Ladislav Jirků, který je na třetím místě krajské koaliční kandidátky Žijeme Vysočinou – TOP 09 a Zelení.

Poslední krok ministryně však podle něj ukazuje, že ředitele škol považuje Kateřina Valachová za nesvéprávné a chce rozhodovat za ně. „Vychází asi z domněnky, že nejlépe zná situaci na škole ministerský úředník a ten rozhodne, jak má ředitel hospodařit. Mimo hru se tímto rozhodnutím ocitají také zřizovatelé, kteří ke svým školám mají jistě blíž než ministerstvo,“ uzavírá dlouholetý středo- a vysokoškolský pedagog a dnes emeritní rektor Vysoké školy polytechnické Jihlava Ladislav Jirků.

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme