Konference předsedů výborů pro zdravotnictví členských států EU v Budapešti

11. 5. 2011
Za Českou republiku se této akce zúčastnili prof. MUDr. Aleš Roztočil, CSc. , místopředseda výboru pro zdravotnictví PSP ČR v zastoupení předsedy MUDr. Borise Šťastného a tajemník Výboru pro zdravotnictví Mgr. Martin Blažek. Konferenci pořádalo Maďarsko jako předsedající země EU a organizace byla zajištěna Výborem pro zdravotnictví Maďarska.
Po příjezdu do Budapešti jsme byli přijati velvyslankyní České republiky paní Helenou Bambusovou a prvním tajemníkem velvyslanectví panem Ladislavem Lukácsem, kteří nás seznámili se současnou politickou realitou Maďarska a našimi vzájemnými vztahy. V podvečerních hodinách se maďarští hostitelé pochlubili krásnou architekturou lemující nábřeží Dunaje, jejich kuchyní a folklórem. Předseda Výboru pro zdravotnictví maďarského parlamentu byl vzorným a pozorným hostitelem během společenského večera stráveného na lodi.
Vlastní odborné jednání proběhlo následující den v krásných historických prostorách budovy maďarského parlamentu. Hlavním tématem konference byla problematika veřejného zdraví. Z mnoha vystoupení vybírám přednášku Istvána Mikoly, velvyslance Maďarské republiky při OECD, týkající se vztahů mezi EU a národními výbory pro zdravotnictví. Její základní téma - zachování lineárního rozvoje lékařské péče a její dostupnost za současné finanční krize. Jediné východisko vidí ve zdravotnické reformě, optimální distribuci finančních prostředků a aplikace medicíny založené na důkazech (evidence based medicine). Prostředky k dosažení jsou v pěti oblastech:
  1. reforma systému zdravotního pojištění

  2. svobodná volba lékaře a zdravotního zařízení pacientem

  3. finanční spoluúčast na péči

  4. snížení nákladů zejména v oblasti zdravotnické technily a léků

  5. prevence , což je dlouhodobý proces ale ze všech nejefektivnější.

Přednáška pana Miklóse Réthelyiho, ministra národních zdrojů, pojednala o změnách veřejného zdraví v Maďarsku. Současná situace je ovlivněna finanční krizí, stárnutím populace, chronickými onemocněními jako jsou kardiovaskulární, onkologická, diabetes mellitus, duševními onemocněními a nezdravým způsobem života. Současná krize je paradoxně příležitostí ke změnám. Jako hlavní vidí prevenci onemocnění již od školního věku, a to zejména ve třech oblastech:
  1. prevence kouření včetně pasivního a dalších drogových závislostí

  2. podporování fyzické aktivity od školního věku a pozornost mentálnímu zdraví

  3. deprese a jejich spojení s alkoholismem a sebevraždami – to způsobuje v Maďarsku třetí nejčastější nemocnost po kardiovaskulárních a onkologických onemocněních.

Miklós Szócska se ve své přednášce věnoval představení programu péče o zdraví v průběhu předsednictví Maďarska EU. Ve státech EU je sice rozdílná situace, ale stejné problémy, o kterých mluvili předřečníci. Poukázal na neatraktivnost zdravotnických povolání a tím vzniklý nedostatek těchto pracovníků. V roce 2010 opustilo Maďarsko 1 111 lékařů.
John Dalli, komisař pro zdravotní politiku EU, se ve své přednášce věnoval problému, jak udržet standard zdravotní péče při stárnutí populace a snižovaní finančních prostředků. Jako východiska vidí prevenci onemocnění a inovaci zdravotnické péče.
Zsuzsanna Jakabová, regionální ředitelka WHO se ve své přednášce věnovala prevenci se zaměření na očkování a antibiotika, poukázala na fakt, že inovace ve zdravotnictví musí být účelné. Staré a nové státy EU stále dělí průměrná délka života. Prioritou péče je chránit chudé a zranitelné.
V poslední přednášce se Martin McKee, profesor evropského veřejného zdraví na Londýnské škole hygieny a tropické medicíny, věnoval roli škol veřejného zdraví na zlepšení zdravotního stavu populace.
Všechny přednášky měly vysokou výpovědní hodnotu o stavu veřejného zdraví a možnostech jejich pozitivního ovlivnění. Z hlediska České republiky musím konstatovat, že naše problémy se příliš od evropských neliší a možnosti jejich řešení jsou stejné, byť často sociálně bolestivé, což uváděli všichni řečníci této konference.

TOP 09 Vysočina

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme