Kdo postaví parkovací dům, získá ho na 50 let

21. 1. 2021

Radnice v Havlíčkově Brodě vyhlásila soutěž na firmu, která za své peníze postaví a poté bude provozovat parkovací dům. Je to vůbec poprvé, co město tímto způsobem zkouší spolupráci se soukromým sektorem. Zda bude úspěšné, si ovšem ani jeho vedení není jisto.
Stavbou parkovacího domu v severní části města chce Brod řešit kritický nedostatek parkovacích míst na sídlišti Výšina. Mezi panelovými domy a bytovkami stavěnými od sedmdesátých do devadesátých let minulého století tam je pro vozidla jen málo prostoru. Tehdy nikdo s takových rozmachem automobilismu nepočítal. Auta tudíž na Výšině stojí všude možně. Obyvatelé je nechávají na chodnících, v křižovatkách i na travnatých plochách. Problém projet úzkými uličkami plnými aut mají sanity, hasiči i třeba popeláři. Mnozí další lidé musí parkovat ve vzdálenějších částech města.
Vedení radnice už roky slibuje, že s parkováním na Výšině něco udělá. Zatím se tak ale nestalo. Už dříve v minulosti vznikl nápad postavit na místě asfaltové plochy u kotelny patrový parkovací dům. Jenže kvůli vysokým nákladům byl záměr na dlouho uložen k ledu.

Spolupráce obecního a soukromého sektoru
Až loni radnice projekt opět vzkřísila. Jelikož však nastala covidová krize, městu se snížily příjmy a musí více než kdy jindy šetřit, investiční záměr poupravila. Parkovací dům by mohla za své peníze postavit soukromá firma, která by se následně i dalších padesát let starala o jeho provoz a které by šla i většina zisku. Právě soutěž cílící na zájemce, jenž by do takového projektu šel, na přelomu roku radnice vyhlásila. „Předem jsme nezjišťovali případný zájem, nedělali jsme si žádnou analýzu. V podstatě to byl takový náhlý nápad na spolupráci obecního a soukromého sektoru. Uvidíme, co z toho vzejde,“ říká místostarosta Libor Honzárek (TOP 09).
Jeho slova jen potvrzují, že si vedení města vůbec není jisto úspěšným výsledkem. Firmy, které by měly o takovou dlouhodobou zakázku zájem, by se měly na městském úřadě hlásit nejpozději do konce března. Fakt, že si město ponechá pozemek, na němž bude parkovací dům stát, a že jeho majitel bude platit nájemné, Libor Honzárek potvrdil. „Bude se jednat o klasickou nájemní smlouvu. Pozemek si ponecháme, kdyby ho jednou v budoucnu bylo potřeba využít jinak. Zároveň je to určitá pojistka, kdyby se záměr na výstavbu domu nezdařil, abychom o parcelu nepřišli,“ vysvětlil místostarosta.

Podle něj se ale i tak investice z dlouhodobého hlediska může vyplatit. „Pokud by se o zakázku ucházela přímo stavební firma, může stavět jen za režii a výrazně ušetřit,“ domnívá se Honzárek.

Zdroj: Mladá fronta DNES

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme