Jihlava vytáhla do boje se suchem

15. 8. 2019

Jihlavský magistrát zavedl řadu opatření pro boj se suchem. Novinkou je například speciální metoda opravy chodníků, která zadrží vodu v krajině. "Kvůli letošnímu suchu pozastavili pracovníci odboru životního prostředí také letní sečení. Vlhkost vzrostlé zeleně chladí okolní prostředí, silné a husté kořeny zadržují vodu v krajině a vyšší porost tak rychle neusychá,“ vysvětlil důvody náměstek primátorky Vít Zeman (TOP 09, Žijeme Jihlavou).
Mladé stromky v centru města pak dostávají vodu přímo ke kořenům pomocí speciálních zavlažovacích vaků s děrovaným dnem. „Bystří kolemjdoucí si zelených pytlů kolem některých stromů jistě všimli. Stromy mají potřebnou zálivku v přesných frekvencích a voda se tak zbytečně nevypařuje,“ uvedla Aneta Hrdličková z jihlavského magistrátu výhody.
Rekonstrukce dvou stovek metrů chodníku na Jiráskově ulici je pilotním projektem nové metody opravy chodníků. „V jednom úseku budou srážkové vody z chodníku odvedeny do vsakovacího žlabu, který bude vyplněn hrubým kamenivem tak, aby voda nestékala ze stráně na vozovku a nekončila v kanalizaci, ale aby se zadržela a zavlažila kořeny stromů,“ sdělil náměstek Petr Laštovička (ODS).
Město své obyvatele vyzvalo, aby vodou šetřili například při napouštění bazénů. Samo však doposud vodu z bazénů na Vodním ráji a ZŠ E. Rošického kvůli hygienickým předpisům odvádí do kanalizace. To by se ale mělo změnit, vodu chce na další užití vedení nabídnout velkým společnostem.
„Zužitkování vody z bazénu by mohlo vyřešit několik palčivých problémů, které nás ohledně šetření u větších společností trápí. Město by jim tuto vodu, samozřejmě po úpravě, nabídlo k průmyslové spotřebě,“ představil plány Vít Zeman (TOP 09, Žijeme Jihlavou).
Kromě povrchové chybí na Jihlavsku i podzemní voda. Městští zastupitelé tak spolupracují s poslanci na návrhu zákona, který by omezil výstavbu podzemních vrtů i čerpání podzemní vody.

Zdroj: Jihlavský deník

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme