Jihlava pro klima: víc zeleně i vody

8. 8. 2022

Zelené střechy, stromy, hospodaření s dešťovou vodou a mnohá další opatření doporučuje strategie, podle které se začíná řídit město Jihlava. Jak upozornil náměstek primátorky Vít Zeman (Žijeme Jihlavou), jde o nástroj, kterým město reaguje na klimatickou změnu. Aktivní přístup k závěrům a doporučením se vyplatí občanům i investorům.

„Například v letních vedrech je teplota na ploše Masarykově náměstí, vnímatelná ve dvou metrech od země, nějakých 40 °C. Ovšem pro nás, dospělé, pro děti, které jsou na stejném místě zhruba v metrové výšce, už to může být až 50 °C a třeba pro psy na rozpálené dlažbě i 55 °C,“ uvedl náměstek Vít Zeman (TOP 09 - Žijeme Jihlavou) jeden z četných praktických příkladů, které zpracovatelé strategie brali v potaz při přípravě celé řady doporučení pro zlepšení života ve městě.
Například strom dokáže při uvedených teplotách srazit hodnotu na 25 °C, zastínění prostoru tak bylo jedním ze zapracovaných témat. Ve hře je i zastínění dětských hřišť či zastávek městské hromadné dopravy.
Dalším z velkých témat je voda. „Zásadou je, aby nebyla jen odváděna kanalizací na čističku odpadních vod či do recipientu, ale aby zůstávala v krajině a ve městě,“ uvedl náměstek primátorky Zeman. Řešením jsou i technická opatření jako nasměrování dešťové vody do zelených ploch (či zejména v případě parkovišť k vysazovaným stromům).
Ne pro každou část města jsou přitom vhodná stejná opatření. „Například když si rozdělíte město podle teploty, tak třeba fotovoltaika na střechách průmyslových objektů není pro klima tak zásadní jako dělat zelené střechy,“ upozornil Vít Zeman, že i tento poznatek strategie, kterou čerstvě schválili zastupitelé, obsahuje.

Materiál má přitom přesah do pravidel pro investory, kterým se přizpůsobení se jeho doporučením vyplatí. Docílí nejen levnějšího provozu, ale samotný investiční příspěvek jim město může snížit až o polovinu.

Firmy upravují projekty
„V tuto chvíli všechny firmy na základě doporučení upravují své projekty ve prospěch klimatu,“ potvrdil náměstek Zeman motivační účinek strategie. „Mnohé firmy nebyly zvyklé tak uvažovat. Nyní začaly projekty v průběhu předkládání i přepracovávat,“ doplnil. Jedním z příkladů může být projekt velkého průmyslového areálu v Hruškových Dvorech. „V rámci debaty došlo k tomu, že tam bude kompletně zelená střecha, zelené fasády velké asi 30 m2 a bude využita dešťová voda. Tato opatření budou velkým přínosem,“ zmínil Zeman. Jak dodal, Jihlava jedná o rozsáhlých opatřeních také s Kronospanem. Celý areál by měla výrazně rozčlenit a obklopit zeleň. Další z chystaných projektů, komplex družstevních bytů Na Dolině, uvažuje o zelených střechách a kompletním parkování pod domy.

Zdroj: Právo

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme