Jihlava chce na svém rozvoji spolupracovat s dětmi

1. 8. 2019

Potenciál správného rozvoje vidí při tvorbě nového strategického plánu na příštích deset let vedení krajského města Vysočiny ve spolupráci se žáky jihlavských základních škol. 

První projekty už se tvoří v rámci evropského programu Město přátelské k dětem. Žáci základní školy E. Rošického navrhují změny v okolí své školy, která je největší základní školou na Vysočině. Je navíc spojena se školkou, bazénem a fotbalovým stadionem.
„Za jedno dopoledne, které jsem s dětmi v rámci workshopů strávil, jsem slyšel víc skvělých nápadů než na celém desetihodinovém zastupitelstvu. Žáci dokáží analyzovat jednotlivé problémy v okolí školy, vědí, co chtějí, a dokáží z toho vyvodit podnětné nápady na zlepšení prostoru,“ chválil náměstek Vít Zeman (Žijeme Jihlavou – TOP 09).
Dalším příkladem neformálního vzdělávání je projekt Jihlava vzdělává kulturou. Ten funguje na spolupráci mezi kulturními institucemi, uměleckými skupinami a žáky základních i středních škol. Minulý rok se zapojila knihovna, galerie, Centrum dokumentárního filmu nebo kancelář UNArchitekti. Jihlava na projekt loni vyhradila 445 tisíc korun.
„Náš přístup staví Jihlavu na špičku celé republiky. Přestože jsme teprve na začátku, ostatní města vyjadřují přání se od nás učit. Jsme zváni na konference pro uvedení příkladu dobré praxe a v odborných kruzích se ptají na to, jak ke vzdělávání přistupujeme,“ vyzdvihla primátorka Koubová. 

Zdoj: Jihlavský deník

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme