Jaroš: U Stráže vzniká nadčasový projekt

3. 1. 2019

Se změnami, které v budoucnu nastanou u pelhřimovského rybníka Stráž, se zanedlouho seznámí i tamní obyvatelé. Zástupci pelhřimovské radnice totiž chtějí nejen obyvatelům Pelhřimova představit návrh koncepční studie revitalizace lokality kolem rybníka Stráž.
„Uvědomujeme si, že se jedná o přírodní terén s vodní plochou, který je poblíž města, a tak u rybníka Stráž vidíme obrovský potenciál a rádi bychom jej v budoucnu veřejnosti více otevřeli. Plánovaným rozsahem a stylem zajisté vzniká výjimečný a nadčasový projekt, který nejen občanům Pelhřimova může přinést další volnočasovou zónu všestranného zaměření,“ řekl místostarosta Pelhřimova Zdeněk Jaroš (TOP 09).
Konkrétní návrhy studie Vojtěcha Kratochvíla si budou moci zájemci prohlédnout 28. ledna od 16 hodin v zasedacím sále Městského úřadu Pelhřimov v Pražské ulici. „Zde budou mít občané prostor vyjádřit se k daným návrhům. V této souvislosti budou představeny i studie Revitalizace prostranství mezi Gymnáziem a Obchodní akademií a Revitalizace věžáku a okolí,“ informovala mluvčí pelhřimovské radnice Andrea Unterfrancová.
Jednotlivé navrhované úpravy, které lze realizovat postupně, zahrnují například bruslařskou dráhu a cyklostezku okolo rybníka či vybudování cesty s alejí kolem kapličky, která mezi poli vytváří nový přístup ke Střáži z města. Také je v plánu vybudovat dřevěné molo na severním břehu rybníka, které může sloužit jako dřevěná paluba pro letní opalování a vstup do vody. Návrh studie počítá mimo jiné i s tím, že vodní plocha bude sloužit také rybářům. Nebude chybět dětské hřiště, venkovní posilovna, písečná pláž na části břehu rybníka ani veřejná grilovací místa s pevně zabudovaným grilem a sezením.

Nejen Pelhřimovští, kteří se chtějí ke změnám u rybníka Stráž vyjádřit, mohou zasílat své podněty, komentáře a připomínky do 15. ledna na e-mailovou adresu jaros.z@mupe.cz.
Rybník Stráž je již po desetiletí cílem víkendových procházek a rodinných výletů. Pozice přímo na okraji města společně s krásnou krajinou dává tomuto území obrovský potenciál. „Bohužel poslední roky okolí rybníka chátrá, stejně jako klesá kvalita vody, která už tolik neláká ke koupání. Cílem podle zadaných navrhovaných úprav je zkvalitnit celkově prostředí kolem rybníka, podpořit jeho rekreační charakter a rozšířit možnosti aktivního trávení volného času. Úpravy okolí rybníka by mohly být podpořeny vyčištěním nádrže samotné, která vždy bude středobodem celého území,“ doplnil Zdeněk Jaroš.

Zdroj: Pelhřimovský deník

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme