Honzárek: Unikátní výstava bude pro návštěvníky jedinečným zážitkem

10. 1. 2018

Úžasnou příležitost podívat se na Havlíčkův Brod a další města v České republice očima umělce, který je zachytil před dvěma sty lety, budou mít návštěvníci brodské Galerie výtvarného umění. Ta na letošní rok připravuje unikátní výstavu děl Jana Antonína Venuta, který namaloval několik set kreseb a maleb českých měst a městeček a v roce 1824 je daroval císaři Františku I.
"Obrazy jsou uložené v Rakouské národní knihovně a mnohé z nich budou mít v Brodě svou premiéru. Výjimečná výstava bude otevřena v rámci slavnostního celorepublikového zahájení Dnů evropského dědictví, které letos proběhne právě v Havlíčkově Brodě. Základ výstavy bude tvořit zápůjčka 40-ti obrazů Jana Antonína Venuta z majetku vídeňské Rakouské národní knihovny. „Téměř polovina z nich zobrazuje města, hrady, zámky a kláštery, nacházející se na území Kraje Vysočina. Tato díla budou doplněna o Venutovy obrazy, kresby a grafiky ze sbírek českých institucí. Kromě děl J. A. Venuta budou k vidění i díla jeho součastníků, kteří se zabývali krajinomalbou a vedutou (topograficky přesný malířský záznam například výseku krajiny s bočním pohledem na město, pozn. red.) na přelomu 18. a 19. století a jejichž díla byla Venutovi inspirací,“ prozradil Aleš Veselý z Galerie výtvarného umění Havlíčkův Brod.

Na výstavu přispěla také brodská radnice. Podle mnohých to bude událost roku. „Některé ty obrazy spatřily světlo světa po dvou set letech. Jsou to neuvěřitelně krásné originály našich měst. Na jedné vedutě z roku 1815 jsou některé objekty, o kterých jsme vůbec netušili, že takhle mohly vypadat. Pro návštěvníky to bude opravdu velký zážitek,“ uvedl místostarosta Havlíčkova Brodu Libor Honzárek. Na výstavě budou k vidění vyobrazení nejen Německého Brodu, ale také Polné, Pelhřimova, Golčova Jeníkova, Vilémova, hradů Lipnice nad Sázavou, Kámen nebo kláštera v Želivě. 

Zdroj: Havlíčkobrodský deník

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme