Honzárek: Tak ohromný dopad na rozpočet si město nemůže dovolit

20. 6. 2016

„Je to ohromný dopad do rozpočtu města, o kterém se nám před dvěma roky ani v těch nejhorších snech nezdálo,“ konstatoval místostarosta Libor Honzárek (TOP 09). „Je to krajská knihovna, tudíž to celé měla být investice kraje,“ řekl. 

Ačkoliv jde o krajskou stavbu, město by přišla až na 100 milionů korun, což byla pro většinu zastupitelů nepřijatelná cena. Pro upravený návrh zvedlo ruku nejprve 13 zastupitelů, po zpochybnění v opakovaném hlasování 12, o jediný hlas méně, než bylo potřeba. Pro originální verzi se vyslovilo 11 zastupitelů. Hlasování provázely zmatky, výsledek je však jasný - knihovna zastupitelstvem neprošla. 

Podle podmínek, které měli zastupitelé na stole v pondělí (13.6.), se Havlíčkův Brod měl zavázat, že uhradí třetinu ceny stavby nové knihovny. Jde o částku maximálně 50 milionů korun ve dvou splátkách. Zároveň se dvěma třetinami mělo město podílet na stavbě sousedního parkovacího domu za 30 milionů, plus na své náklady zajistit další parkovací místa, pozemky a příjezdovou cestu. A aby toho nebylo málo - každý rok přispívat na chod knihovny částkou 12 milionů korun

Libora Honzárka rozladila i forma, jakou kraj nabídku městu podal. „Rodila se o víkendu, zastupitelé ji dostali až před jednáním. O tak zásadní věci neměli dopředu informace. Pak se těžko dělá rozhodnutí s takovým dopadem,“ podotkl. 

Zdroj: jihlava.iDNES.cz

Michael Kubík, krajský manažer

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme