Honzárek: Praktikujeme spravedlivý a rovný přístup ke všem majitelům půdy

15. 4. 2016

Pozemek zemědělce Miroslava Hrtúse je v projektu jihovýchodního obchvatu Havlíčkova Brodu kapkou v moři. Přesto právě tato kapka může stavbu za jednu a půl miliardy výrazně ovlivnit. Majitel odmítá půdu prodat a brání se vyvlastnění. Jihovýchodní obchvat Havlíčkova Brodu je stavba, kterou toužebně roky očekává radnice, většina obyvatel i motoristé, kteří někdy přes Brod projížděli. Po mnoha letech konečně Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo na stavbu peníze a loni začalo s výkupy pozemků.

Výjimkou je jediný pozemek malý pozemek o rozloze zhruba 550 metrů čtverečních. Nachází se na hektarovém poli u obalovny a železniční tratě pod brodskou místní částí Termesivy. Jeho vlastníkem je zemědělec z nedaleké Vysoké Miroslav Hrtús. Ačkoliv sám tvrdí, že momentálně pole fyzicky neužívá, prodat ho odmítá a na směnu v poměru hektar za hektar nepřistoupil.
A tak ŘSD zahájilo proces vyvlastnění půdy. „Jak nám chybí byť jen jediný pozemek, je to jako kdybychom neměli nic. Příprava stavby se dál nepohne, stavební povolení být vydáno nemůže,“ vysvětluje ředitelka jihlavské správy ŘSD Marie Tesařová.
Za své přibližně hektarové pole, na němž se drobný a budoucí stavbou dotčený pozemek nachází, žádal deset hektarů jiné půdy. „Mnou vybrané pozemky byly sice větší rozlohou, ale za menší cenu. Finančně bych na tom ještě tratil,“ říká.
Podle jeho slov se jednalo o bývalou židovskou půdu, kterou město získalo kdysi zdarma. „Devadesát procent jí je pod vysokým napětím, kde nikdy nic stát nemůže,“ říká.
Zastupitelé ale takovou nabídku odmítli. „Praktikujeme spravedlivý a rovný přístup ke všem majitelům půdy. Není reálné si představit, že by se devadesáti majitelům, kteří cenu akceptují, místo poděkování dostalo informace, že jiní si vyjednali lukrativnější smlouvy. To by bylo vrcholně nespravedlivé a neslušné. Těmto lidem bychom se nemohli podívat do očí,“ vzkazuje brodský místostarosta Libor Honzárek.

Zdroj: iDNES.cz

Michael Kubík, krajský manažer

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme