Honzárek: Památkáři, projektanti a investoři nesou odpovědnost za veřejný prostor

11. 12. 2018

Konference nazvaná Památkář, projektant a investor ve vzájemném dialogu se uskutečnila ve středu 5. a ve čtvrtek 6. prosince ve velkém sále Staré radnice v Havlíčkově Brodě.

„Cílem konference, podobně jako v roce 2016, bylo poukázat na současný stav našich památek a na přístup jejich vlastníků k péči o ně samotné. Opět se účastníci zabývali vzájemným vztahem památkářů, architektů a investorů pohybujících se v mnohdy rozbouřených a nejasných hladinách památkového prostoru. Na dobrých i méně zdařilých příkladech ukázali reálnou skutečnost dnešního stavu i současný trend vývoje v oblasti památkové péče, památkového urbanismu i architektury. Památkáři, projektanti a investoři jsou třemi subjekty, kteří nesou značnou odpovědnost za uspořádání našeho veřejného urbanizovaného prostoru i za dotváření historicky definovaného krajinného rázu,“ vysvětlil smysl pořádání konference hlavní pořadatel Libor Honzárek (TOP 09), který s nápadem pořádat podobné konference v Havlíčkově Brodě před lety přišel.

První den byl na konferenci přítomný i náměstek ministra kultury Ing. Vlastislav Ouroda, Ph.D., který konferenci úvodním slovem zahájil. Ve svém projevu poznamenal, že vždy do Havlíčkova Brodu na tuto akci velmi rád jezdí neboť je též přesvědčen o zásadním významu dialogu mezi památkáři,  projektanty a investory v oblasti památkové péče.
Vedle architektů a projektantů se konference zúčastnili také zástupci Národního památkového ústavu v Telči, ale také studenti Střední průmyslové školy stavební ak. St. Bechyně v Havlíčkově Brodě.

Libor Honzárek (TOP 09) je místostarostou Havlíčkova Brodu a předsedou Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska).

Zdroj: vysocina-nevs.cz

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Galerie
Štítky
Osobnosti: Libor Honzárek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme