Honzárek: Otevření firemního parku veřejnosti je vynikající nápad

13. 2. 2018

Ten parčík je v Havlíčkově Brodě již déle než 110 let. Přesto do něj zatím vstoupil málokdo. Nachází se na křižovatce ulic Havířská a Nad Tratí a od svého vzniku neodmyslitelně patří do areálu zdejší textilky dnes známé jako Pleas. Textilka ho nyní po dlouhých letech chce otevřít veřejnosti.
„My ten park nikterak nevyužijeme. A protože v okolí žádná zelená klidová zóna není, je tu spousta starších bytovek a začíná zde průmyslová zóna, chtěli bychom parčík otevřít každému,“ vysvětlil finanční ředitel a člen představenstva Pleasu Petr Nobst.
Velice vhod by parčík přímo naproti Černému mostu přišel například seniorům, ale i třeba maminkám s kočárky. V lokalitě kolem ulic Nad Tratí, Strážná nebo Jihlavská podobné koutky k odpočinku a klidu chybí. Nejblíž je lidé najdou v údolí potoka Žabinec nebo až ve městě.
Pleas plánuje, že by parčík upravil tak, aby v něm bylo lidem dobře. Chce v něm vytvořit nové cestičky, upravit trávník i keře a obnovit fontánu, z níž v létě tryská voda. „Doplníme i mobiliář. Třeba lavičky už máme nakoupené,“ konstatoval Nobst.
Plot i terasa zůstanou, jsou původními součástmi zelené plochy. Park by ale měl i nadále zůstat za plotem. Na noc ho bude firma zavírat. „Zase nechceme, aby to bylo celé úplně na divoko,“ usmívá se ředitel firmy. Ve dne do parčíku budou otevřeny dva nebo tři vstupy. 

Vedení města otevření parčíku vítá. „Pokud jakákoliv firma otevře a zpřístupní část svého areálu, je to jen dobře. Osobně jsem za to moc rád a považuji to za vynikající příklad i pro ostatní,“ vzkázal havlíčkobrodský místostarosta Libor Honzárek (TOP 09). 

Kdy se park otevře, záleží na „papírech“ a razítkách od úřadů. Jak totiž vysvětlil, firmu velice zatěžuje s tím spojená administrativa. Potřebuje spoustu povolení, projektů, podkladů, razítek. „To je to nejhorší. Samotná úprava parčíku a jeho otevření je investičně i časově téměř zanedbatelné,“ dodal finanční ředitel Pleasu.
„Na jednu stranu firmě rozumím. Na druhé se ovšem bude jednat o veřejný prostor, v němž za každé případné problémy bude jeho vlastník zodpovědný,“ doplnil místostarosta Honzárek.   

Zdroj: iDNES Jihlava

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme