Havlíčkův Brod: Lidl místo Hotelu Slunce?

1. 6. 2022

Lidl chce vystřídat hotel u rušné křižovatky, hned první žádost narazila

Už déle než rok se v Havlíčkově Brodě šušká, že by místo hotelu Slunce měl vyrůst obchodní dům Lidl. Nyní řetězec podal na radnici v této souvislosti první žádost. A hned narazil. Radní nesouhlasí s úpravami příjezdové cesty. Vedení Brodu má vůči obchodu v této lokalitě velké výhrady.

Hotel Slunce v Havlíčkově Brodě od března funguje jako uprchlické centrum. Vlastník chystá demolici hotelu, na jeho místě by měla vyrůst prodejna Lidl. To se ovšem vedení města nelíbí. 
Prozatím na lukrativním pozemku mezi řekou Sázavou a světelnou křižovatkou dvou silnic první třídy, jež patří k nejvíce frekventovaným na celé Vysočině, stojí hotel. Mohutná čtyřpatrová budova s několika nižšími křídly je typickým příkladem socialistické architektury osmdesátých let minulého století.
Celý komplex, který nabízí ubytování až sto padesáti lidem, má však jít k zemi. Už loni byl na budovu vydán demoliční výměr. Majitel, společnost RA HB, už ho déle nechce provozovat. Dlouho a neúspěšně firma nabízela hotel k prodeji.

Obavy z nárůstu dopravy v kritickém místě
Nyní Lidl v této souvislosti podal na radnici první oficiální žádost. Jde v ní o přestavbu odbočky z Dolní ulice, hned vedle prodejny koupelen. Ta by částečně měla zasáhnout i do městských pozemků. „Sice jen minimálně, ale jde o důležité místo,“ podotkl místostarosta Libor Honzárek (TOP 09).
Požadavek Lidlu však radní zamítli. Hlavním důvodem byla dopravní situace v místě.
„Z dopravy v této lokalitě mám velké obavy. Už teď je vysoce za hranou, je vyčerpána průchodnost úseku mezi kruhovým objezdem a světelnou křižovatkou. Téměř neustále jsou zde kolony, vyjet od současného hotelu je skoro nemožné. Obchodní centrum by sem přilákalo stovky či tisíce dalších aut,“ vysvětlil místostarosta.
Jak dále upozornil, dokud nebude postaven obchvat, je pro vedení města jakákoliv úprava, která by zvýšila intenzitu provozu směrem k hotelu či od hotelu, nepřípustná. Do budoucna lze uvažovat o vybudování nové jednosměrné přípojky skrz areál hotelu přímo na Masarykovu ulici. To ovšem až poté, co obchvat ze čtyřproudého průtahu městem odvede dopravu.
Až bude obchvat, souhlasí i obchodní řetězec
„V tomto místě bych žádné obchodní centrum nechtěl. V jiných částech města či na jeho okraji je to o domluvě, vždyť nové obchodní zóny vznikají a nebráníme jim. Ale na tomto místě opravdu ne,“ vzkázal obchodnímu řetězci Honzárek.
Společnost Lidl rozhodnutí města podle slov svého mluvčího Tomáše Mylera plně respektuje. „Na základě rozhodnutí města bude prodejna otevřena teprve ve fázi, kdy bude obchvat města dokončen a zprovozněn, aby nedošlo k dopravním komplikacím,“ pravil.
Jak konkrétně chce řetězec docílit toho, aby nedocházelo k dopravním komplikacím, nesdělil. Dodal ovšem, že celý projekt je v současné době stále teprve v ranném stádiu příprav. „Před případným zahájením realizace budeme veřejnost včas informovat,“ přislíbil Myler.
„Je nám jasné, že nás zájemce může obejít. Pokud by nepožadoval městské pozemky, ale plně zůstal na svých, asi bychom tahali za kratší konec. Ale znovu opakuji, v tomto místě stavbu nákupního centra podporovat nechci,“ poznamenal Libor Honzárek.

Zdroj: impuls.cz

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme