Dobře jsem se oženil

Rozhovor s poslancem prof. MUDr. Alešem Roztočilem, CSc.

2. 8. 2010

Dobře jsem se oženil

Rozhovor s prof. MUDr. Alešem Roztočilem, CSc., poslancem ČR (TOP09)

 

Váš životopis je již veřejně znám, povíte nám teď něco ze svého života? Jaká je vaše profese?

Obor jsem si vybral již ve druhé polovině svých studií, v rámci praxe jsem dělal pomocnou sílu v porodnici na Obilním trhu. Tato odbornost – chirurgická i porodnictví mne velmi zaujala. Po promoci jsem získal místo na tehdejší 2. porodnické klinice v Brně a začal jsem se věnovat porodnictví. Odtud jsem pak odešel do Jihlavy, kde jsem primářem gynekologicko-porodnického oddělení.

Zasadil jste se o založení centra asistované reprodukce v Jihlavě. Jaký je to pocit, pomáhat lidem mít děti?

Je to samozřejmě velmi krásný a uspokojivý pocit, z každého takto narozeného dítěte máme velkou radost. V Jihlavě v roce 2003 nebylo k dispozici centrum asistované reprodukce, v té době se centralizovaly operační sály do přístavby, část gynekologie zůstala volná. Tento stav dal inspiraci k využití volných prostor a založení centra asistované reprodukce v Jihlavě. Vyvstal finanční problém, proto jsme začali spolupracovat s centrem asistované reprodukce v Hradci Králové. Jihlavské centrum asistované reprodukce je tak odnoží Královéhradeckého centra a úzce spolupracujeme. Centrum asistované reprodukce v Jihlavě se dnes řadí mezi velmi úspěšná centra v České republice. Lékaři z centra mají úvazek i na gynekologicko-porodnickém oddělení, tudíž přehled o pacientkách a toto spojení je velmi vhodné.

Řekněte nám něco o vaší rodině.

Moje manželka pracuje jako fyzioterapeut ve fakultní nemocnici v Brně. Synovi je 21 let a studuje Mendlovu univerzitu – fakultu regionálního rozvoje.

Jak rád trávíte volný čas, jak se nejlépe odpočinete?

Máme chatu blízko Brna a tam trávím nejraději svůj volný čas. Rád se starám o zahradu a tím relaxuji. Zde budu trávit také většinu letošní dovolené.

Jaká je vaše dosud nejhezčí dovolená? Kde se vám nejvíce líbilo?

Nejraději mám poznávací výlety, rád navštěvuji a objevuji nová místa. Hezkých míst, zemí, měst je spousta. Já – a nechci, aby to vyznělo nijak patriotisticky – považuji za nejkrásnější město Prahu. Stará Praha má své kouzlo a já jsem rád, že tam nyní budu také pracovat.

Co rád jíte? Vaříte také?

Mám rád jídlo, téměř jakékoli, když je dobré. Mám rád maso – vepřové i hovězí, oblíbil jsem si také středomořskou kuchyni. Sám nevařím, velmi dobře jsem se oženil a moje žena je vynikající kuchařka. Spíše pomáhám v kuchyni, i u toho si odpočinu.

Poslancem jste se stal z 19. místa na kandidátce. Jak jste se to dověděl?

Byl jsem zrovna na služební cestě, na sjezdu ve Španělsku, když mi syn telefonoval výsledky voleb a to, že jsem poslancem. Velmi mě to překvapilo, vůbec jsem to nepředpokládal. Dlouho jsem o tom přemýšlel a na to, že jsem poslanec, jsem si zvykal několik dní. Pokud jsem však dostal od voličů tolik preferenčních hlasů, nechci a nemohu je zklamat a vynasnažím se být co nejvíce platným v poslanecké sněmovně.

Jsem členem zdravotního výboru, byl jsem zvolen jeho místopředsedou a členem komise poslanecké sněmovny pro kontrolu Národního bezpečnostního úřadu. Jelikož problematiku zdravotnictví velmi dobře znám, jsem rád, že se mohu podílet na reformách zdravotnictví.

Děkuji za rozhovor a váš čas.

 

Irini Martakidisová

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme