Centrum Havlíčkova Brodu prokoukne

20. 4. 2021

Centrum Havlíčkova Brodu bude zase o kousek hezčí. Díky dotačnímu programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón totiž prokoukne hned osm historických domů v blízkosti tamního náměstí.
"Program zajišťuje vícezdrojové financování oprav památek v centru měst. „Město Havlíčkův Brod je už mnoho let jeho aktivním podporovatelem,“ uvedl místostarosta Havlíčkova Brodu Libor Honzárek (TOP 09).
V letošním roce se opravy dočká osm památek. „Jsou to pekařství Žák v Dolní ulici, dům číslo 140 hned nad ním, rohový dům v Havlíčkově ulici naproti muzeu, železářství U Krupičků, drogerie Hampo na Smetanově náměstí, papírnictví pana Švejdy, dům U Bílého koně a budova farního úřadu na Rubešově náměstí,“ vyjmenoval Honzárek.

Celkem půjde o opravy za téměř tři miliony korun. „Město se musí podílet minimálně deseti procenty, vlastník pak čtyřiceti a zbylých až padesát procent je možné získat od státu,“ přiblížil Honzárek.
Program v Havlíčkově Brodě běží už několik let. „Vlastníci jednotlivých budov v centru výrazně přispívají ke zvelebování vzhledu města. Dotaci je možné využívat na výměnu oken, dveří, opravy fasád a mnoho dalšího. Musím říct, že je to jeden z nejúspěšnějších programů v oblasti památkové péče,“ pochvaloval si na závěr Libor Honzárek.

Zdroj: havlickobrodsky.denik.cz

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme