Čeká nás spousta práce

Rozhovor s poslancem PaedDr. Ladislavem Jirků

2. 8. 2010

Čeká nás spousta práce

Rozhovor s PaedDr. Ladislavem Jirků, poslancem ČR (TOP09)

 

Co považujete za váš největší pracovní úspěch?

Za svůj největší úspěch v pracovní sféře považuji založení veřejné vysoké školy polytechnické v Jihlavě. Proces trval asi 6 let, jeho součástí byl vznik nového zákona, na základě kterého pak v roce 2004 škola vznikla. Byl jsem pověřen řízením školy, posléze v roce 2006 jsem se stal rektorem a to do roku 2010. Předchozím pracovním úspěchem bylo založení první samostatné státní vyšší odborné školy v Jihlavě, v roce 1994, kde jsem byl ředitelem.

Řekněte nám něco o svojí rodině.

Moje rodina je mým největším nepracovním úspěchem a mojí velkou radostí. Manželka pracuje na katastrálním úřadu v Jihlavě. Starší dcera má vlastní rodinu, jsem již dvojnásobným dědečkem. Mladší dcera studuje na Palackého univerzitě v Olomouci, filozofickou fakultu, obor divadelní a filmová tvorba.

Jak nejraději trávíte svůj volný čas?

Jsem bývalý tělocvikář a ve volném čase rád sportuji. V létě upřednostňuji vodní sporty a vodní turistiku, míčové hry a cyklistiku, v zimě lyžování. Rád pobývám s rodinou na naší chalupě, kterou postupně již 10 let zvelebujeme. Miluji hudbu, hraji na kytaru žánry od jazzu po country a folk. V kruhu přátel si s kytarou rádi zazpíváme.

Kam jezdíte na dovolenou?

Na zimní dovolenou jezdíme lyžovat do Itálie, s partou přátel. Letní dovolenou mám rád u moře, což se mi už čtyři roky nepodařilo. Většinou býváme na chalupě, takže je to spíš pracovní dovolená.

Kdo u vás doma vaří? A co rád jíte?

Ženil jsem se poměrně pozdě, takže vařit umím. Manželka je ovšem lepší kuchařka, vařím jen opravdu výjimečně. Mám rád českou domácí kuchyni a italská jídla.

Byl jste zvolen poslancem. Jaké jsou vaše první dojmy z této pozice?

Dělal jsem vše pro to, aby volby dopadly úspěšně, proto volební výsledek TOP09 považuji i za své osobní zadostiučinění. Jsem členem výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a členem stálé komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny. Dá se předpokládat, že toto volební období nebude příliš klidné, díky krizi a výši státního dluhu. Čeká nás hodně práce. V mém případě v oblasti školství při reformě terciárního vzdělávání, která má vyústit v nový zákon o terciárním vzdělávání. To, že jsem poslancem je pro mě velká výzva a jsem plný očekávání.

Děkuji za rozhovor a váš čas.

Irini Martakidisová
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme