Bude v Třebíči vodácké muzeum? Maká se na tom!

6. 8. 2014

Nedávno třebíčské vodní skauty navštívil senátor Jaromír Štětina. Bohužel, nedošlo na dlouho připravovanou besedu s tímto nestorem vodáckých sportů, ale jen ke krátkému vzájemnému oťuknutí. Součástí hutného a snad i chutného programu byla návštěva prostor pro připravované vodácké muzeum. Tenkrát jsme toto téma jen nakousli, dnes jsme se na něj zeptali Sváti Dvořáka, který je do nápadu od jeho zrodu „zaháčkován“.

* Jak se tedy tato myšlenka vyvíjí? Má vodáctví v Třebíči tak bohatou historii?

Rozhodně ano. Muzeum vodáctví, vodního skautingu, trampských osad a nezatopené malebné řeky Jihlavky je srdeční záležitostí nejenom mojí, ale také mnoha generací vodáků, skautů, trampů a dalších svobodomyslných lidí, kteří si rádi připomenou zážitky a krajinu svého dětství. Samotná expozice je však pouze začátek projektu, jak oživit a zatraktivnit okolí řeky Jihlavky, náplavky. Jak přitáhnout do Třebíče aktivní turisty pro dlouhodobější pobyty.

* Jak by mělo takové oživení vypadat?

Podle starého čínského učení Feng-šuej je tekoucí voda zjednodušeně řečeno symbolem štěstí, bohatství a harmonie. Potenciál řeky je v Třebíči nevyužitý. Interaktivní expozice by měla přímo navazovat na náplavku, kde by bylo možno půjčit si loďku, či se nechat provézt na vyjížďkových lodích. Podvečerní pohled z hladiny řeky na nasvícené památky UNESCO, zámek, městské hradby, staré říční lázně na Polance od architekta Fuchse a restaurace se zahrádkami by povznesl nejen turisty. Další myšlenkou je splavnit Jihlavku z Třebíče až na Dalešickou přehradu a tím ji otevřít vodákům. Také horní tok řeky nabízí v případě dostatečného průtoku krásné scenérie a bohaté vodácké zážitky. Tradiční vodácké řeky jsou již přeplněné a vodácké turistické kanceláře by jistě rychle zareagovaly na nové možnosti. Je třeba povzbudit majitele prázdných objektů na nábřeží, třebíčské podnikatele, majitele sbírek, aby zde vznikla muzejní, galerijní zóna, kde by rádi vystavovali své unikáty.

* Pěkné myšlenky, ale jak toho dosáhnout?

Často se u nás říká, stalo se z toho takové klišé, že na to nejsou peníze, že tomu brání byrokratické překážky a že si to na sebe nevydělá. Hlavně ta poslední část je jistě pravdivá, ale když vezmeme celkový efekt pro město, podnikatele, zaměstnanost, daňovou výtěžnost pohled se rázem mění. Proto je třeba zapojit neziskové organizace, donátory, využít EU fondy, aktivizovat občanskou společnost a v neposlední řadě zapojit také vedení města Třebíče. Osobně jsem do této myšlenky zapojil některé osobnosti: poslance evropského parlamentu Jaromíra Štětinu, poslance Karla Turečka a další, kteří by měli přijet a podpořit náš projekt. Další možností pro všechny občany města Třebíče je, aby v komunálních volbách zakroužkovali tu správnou kandidátku a osobnosti, ke kterým mají důvěru. K tomu jim přeji šťastnou ruku.

* Je již něco hmatatelného? Něco, na co si lze sáhnout?

Nebojte se. Nejde jen o myšlenky. Díky pochopení …. již máme prostory, kde muzeum bude. Je jen potřeba je poněkud připravit a upravit. Vodní skauti mají nashromážděné takové množství exponátů, které historii vodáctví a trampingu mapují, že je problém s jejich dalším skladováním. Navíc jsme přesvědčení, že až se muzeum otevře, mnoho starých skautů a trampů, kteří někde na půdě přechovávají relikvie svého mládí, přijde a věci nám nabídne.

ZDROJ: Horácké noviny, 1.8.2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme