Augustýn: Rozvoji sportovišť ve Žďáru stále něco chybí

5. 11. 2019

Na první pohled rozvoj sportovišť vypadá idylicky, otevřelo se hřiště ZŠ Švermova, nové zázemí pro fotbalisty a tenisty, můžeme se chlubit pěkným bazénem, krásným volnočasovým areálem u Piláku atd. Bohužel není všechno zlato, co se třpytí. Na Švermové jsou příliš ostré zatáčky, hřiště míčových sportů je o pár metrů menší, než by bylo na futsal či házenou, kačírek pod skluzavkou hrne kamínky na asfaltovou plochu, munici pro nezbedné žáky najdeme krom kačírku ještě v rohu oválu. Zázemí pro fotbal a tenis nerespektuje architektonickou studii na rozvoj sportovní zóny. Nejvíc mě ale mrzí, že hřiště za desítky miliónů na Švermové nebude volně přístupné. Dobré hřiště má být plné šťastných dětí i dospělých.

Předesílám, že moc fandím všem sportovním nadšencům, kteří se sami hýbou, a ještě více těm, kteří se starají o pohybový a sportovní rozvoj mládeže. V posledních týdnech se otevírají nová sportoviště. U hřiště na ZŠ Švermova mě však kromě několika nedostatků mrzí jedna věc – nebude volně přístupné veřejnosti. Právě takovéto areály mají být pro všechny, tedy pro děti, které si jen tak chtějí zakopat, zaházet, zapinkat, zaskákat, zaběhat, nebo si jen tak posedět. Bohužel si bytelně stavěný areál budeme střežit a zamykat. Přitom by to vyřešil jeden správce, jako je na hřišti u dvojky. Snad se brzy dočkáme i u čtyřky.

Druhá věc mě mrzí ještě více. V minulosti byla vytvořená perfektní studie rozvoje sportovního areálu na Bouchalkách. Nové zázemí pro fotbalisty a tenisty tuto studii bohužel vůbec nerespektuje. Korunu všemu nasadil záměr rady města na vybudování bytového domu na autocvičišti vedle rychlobruslařského oválu. Opravdu nerozumím tomu, jak zapadají byty do rozvoje sportovní zóny. Daleko raději bych slyšel, jak ředitel příspěvkové organizace Sportis na každém druhém zastupitelstvu bojuje za výstavbu ubytovny, aby v naší sportovní zóně mohlo být jedno soustředění za druhým, jako je tomu v jiných areálech. Smysl mi dává obchod u sportovní zóny, kde si sportovci na soustředění nebo turnaji mohou nakoupit, ale nemusí být postaven na úkor sportovní infrastruktury. Bouchalky i Klafar si svůj obchod zaslouží, ale jistě se najdou lepší místa. Unikátní sportovní zónu nechme, prosím, sportu.

Zdroj: Žďárský zpravodaj

Mgr. Tomáš Augustýn, zastupitel Žďáru nad Sázavou (TOP 09), ředitel ZŠ a MŠ v Novém Veselí

Štítky
Osobnosti: Tomáš Augustýn
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme