Archeologové na náměstí ve Žďáře objevili i studnu

17. 6. 2014

Na zachovalou studnu, pocházející patrně ze 14. století, narazili archeologové při výzkumu na žďárském náměstí Republiky. Centrum města v současnosti prochází generální rekonstrukcí.
Podle historiků by středověká studna byla pro místní obyvatele i pro návštěvníky města atraktivním zpestřením celého prostoru. To samé si ostatně myslí i sami obyvatelé města. „Mně by se tam určitě taková připomínka minulosti líbila, jsem určitě pro ohrazení a zachování studny,“ poznamenal například Jiří Sobotka ze Žďáru.
Studnu objevili archeologové na bývalém horním rynku, kde bude po opravě náměstí znovu parkoviště. Město nemá povinnost nalezený objekt zachovat, a radní zastupitelstvu zatím návrh rozhodnutí nepředkládali.

Žďár hlavní náměstí opravuje za podpory evropských dotací a radní nejdříve chtějí mít jistotu, že kvůli teoretickým pracím okolo studny, jež původní projekt samozřejmě nezahrnuje, nebudou dotace kráceny kvůli nenaplnění hodnoticích kritérií. Pokud se totiž studna zachová, na parkovišti ubudou tři parkovací místa a to je v rozporu s projektem
„Názorově jsme se zatím neshodli, jednání bylo posunuto. Pověřili jsme úředníky připravit podrobné materiály pro konzultaci se zástupci regionálním operačního programu (ROP), zda by byla v rámci rekonstrukce náměstí možná dotace na to, aby studna zůstala zachována,“ řekl místostarosta města Ladislav Bárta. Dodal, že když se městu podaří obhájit, že objevení studny je věc významná, s níž se v projektu nedalo počítat, může ještě město z ROP získat na její zachování sedmdesátiprocentní příspěvek jako na uznatelný více náklad.
Žďárské historiky myšlenka staré kašny na moderním náměstí láká. „Vzhledem k převážně moderní podobě náměstí by byla středověká studna pro obyvatele a návštěvníky města atraktivním zpestřením. Byla by vyhledávaným cílem, stejně jako třeba odkrytá studna na náměstí v Havlíčkově Brodě,“ shodli se pracovníci žďárského regionálního muzea Miloslav Lopaur a Stanislav Mikule.
Studna je dle nich překvapivě zachovalá a byla by v centru města nejstarším objektem. Hluboká je zřejmě čtyři až šest metrů, průměr včetně spirálovitě kladené kamenné obruby činí dva metry.
Původ studny nutno hledat patrně ve 14. století, na přelomu 16. a 17. století byla zasypána a pak vkomponována do obvodové zdi domu.

ZDROJ: Jihlavský deník, 17.6.2014

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme