TOP 09 se bude v Jihlavě poprvé podílet na vedení města

1. 11. 2018

TOP 09 se před volbami do jihlavského zastupitelstva spojila s Piráty a Zelenými a vytvořili koalici Žijeme Jihlavou. Volební úspěch přinesl účast na vyjednávání nové rady jihlavského magistrátu a posledního října byla nová vláda na magistrátu za účasti uskupení Žijeme Jihlavou stvrzena podpisem na koaliční smlouvě.

Na jihlavský magistrát se dostali první 4 kandidáti a první dva z nich mají nově rovněž místo v Radě města. Vít Zeman z TOP 09, volební lídr, se stává náměstkem pro oblast životního prostředí a územního plánu. Dvojka kandidátky, Silvie Čermáková ze Zelených je radní a bude se věnovat oblasti kultury.
„Jsem rád, že po 10 letech, kdy pracuji jako poradce pro udržitelný rozvoj měst po celé ČR, mohu konečně své odborné znalosti zúročit při koncepčním plánování města, ve kterém jsem se narodil. Pevně věřím, že nové vedení města Jihlavákům přinese zlepšení kvality každodenního života," přiblížil svoji osobní motivaci Vít Zeman.
Dalšími stranami v koalici je Fórum Jihlava, které s druhým nejvyšším volebním ziskem (za hnutím ANO) získává primátorský post, který obsadí lídryně Fóra Jihlava Karolína Koubová a spolu s ní v radě zasednou i dva její kolegové Dan Škarka a Libor Kuchyňa.
O křeslo méně získala ve volbách jihlavská ODS, která se dneškem rovněž stává koaličním partnerem. Náměstek za ODS Petr Laštovička bude mít na starost odbor správy realit, dopravu a odbor rozvoje města. V radě s ním zasednou ještě Jaroslav Vymazal a David Beke. Novinkou je i funkce pověřeného zastupitele, kterým se stal Petr Ryška a bude se v jejím rámci věnovat sportovní agendě. Poslední stranou nové jihlavské rady je KDU-ČSL a její lídr Jaromír Kalina. Ten se bude jako náměstek primátorky starat o majetek města a IT.

Jihlava, 31. října 2018

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina